Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Több évtizede a színpadon
– A próbák jó, baráti hangulatban telnek, az együtt zenélés öröme most már a legfőbb motiváló tényező – mondta lapunknak Türk Ferenc (b3). Fotó: Filep István

A legendás Prakker együttes pénteken lép fel a Búgócsigában

Több évtizede a színpadon

| Kóczán Bálint | Sztárok

Korábbi énekesnőjére emlékezik pénteki koncertjén a Prakker. A legendás helyi együttes a Búgócsigában lép fel, ahol a Roller lesz a vendégzenekar. Türk Ferenccel beszélgettünk.

– Mi adja a mostani koncert apropóját?

– Ezt a bulit a decemberben Covidban elhunyt énekesnőnk, Lipták Márti emlékének ajánljuk. Természetesen ettől még pörgős, jó hangulatú estét tervezünk, neki sem tetszene egy gyászos, könnyektől áztatott fellépés.

– Milyen repertoárral készültök?

– A műsor a hatvanas évektől a kilencvenes évekig válogat, döntően ismert hard rock, blues és rock and roll szerzemények „prakkerosításából” áll. Feltűnik majd néhány saját szerzemény, amelyek 40 éves múltra tekintetnek vissza.

– Több mint 50 éves bandáról beszélünk…

– Valóban. 1969-ben alakultunk, azóta számos zenész, énekes volt részese a Prakkernak. A hetvenes években meghatározó tényezője volt az akkori fiatalság szórakoztatásának az Elzett kultúrházban. A régi felállásból napjainkban már csak az énekes, Kőmíves Péter aktív, a zenekar korábbi vezetője, Stei­ner László „Löky” 2010-ben, a billentyűs Korán Jenci 2012-ben hagyott itt minket. Tapolczay Laci dobon, jómagam gitáron 2005 óta vagyok prakkeros. Kerekes Gábor 2013-tól gyúrja nálunk a zongorát, Urbán Zsolti 2016 óta pengeti a basszusgitárt a zenekarban. Balogh Babó szintén régóta énekli a dalokat velünk, őt is meghallgathatjuk majd a Búgócsiga színpadán.

– A fiataloknak hogyan mutatnád be a „Prakker-érzést”?

– Elődeim a Szabad Európa rádióból fülelték le az akkori menő számokat, és az innen-onnan szerzett hangszerekkel, házilag bütykölt erősítőkkel álltak ki a színpadra, ahol a friss élményekre éhes rajongótábor éltette őket Soproni Ászok sörrel a kezükben. A diszkókorszak beköszönte, nagyjából a ’80-as évek vége után sok régi rockzenekar élettere megcsappant, megszűnt, így a Prakkeré is. A retróhangulat keltette életre újra a zenekart a 2000-es évek elején, és azóta rendszeresen fellép, nem túl sűrűn, évente 5–6-szor. A hetenkénti próbák viszont jó, baráti hangulatban telnek, az együtt zenélés öröme most már a legfőbb motiváló tényező.

– Legendás korszakaitok is voltak.

– A már történelminek nevezhető Elzett, illetve a valamikori Sotex kultúrházi – ma GYIK – fellépéseken túl 10 éven keresztül a VOLT Fesztivál rendszeres fellépője is volt a zenekar.

– Milyen terveitek vannak még?

– Tekintve, hogy a tagok többségének az életkora erősen hatvan pluszos, világraszóló terveket nem szövögetünk. Keddenként összejövünk a próbatermünkben, és azt csináljuk, amit szeretünk addig, amíg az egészségünk engedi.

Prakker és Roller buli: Június 17., péntek 19 óra, Búgócsiga Akusztik Garden. Sopron 50 éves örökifjú zenekara, a Prakker mellett a Roller is fellép. A formáció jelenlegi felállásában két éve csiszolódik, és törekszik minél szélesebb repertoárt összeállítani. A Roller név senkit ne tévesszen meg: olyan rock feldolgozásokat szólaltatnak meg, mint Deep Purple, Santana, Jimmy Hendrix, de bekerültek a műsorba kilencvenes és kétezres évekbeli slágerek is. 

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...