Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tippek a kevesebb hulladékért

Tippek a kevesebb hulladékért

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Az élelmiszer-pazarlás hazánkban is jelentős probléma. Nemcsak számos természeti erőforrásunkat meríti ki, hanem növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását is, hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Számos lépést tehetünk az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében, például előre megtervezhetjük étkezéseinket, csak azt vásároljuk meg, amire tényleg szükségünk van, mindig listával menjünk a boltba, igyekezzünk felhasználni a lejárati időhöz közeli termékeket! Az ételmaradékok újrafelhasználása a kidobás helyett egy másik egyszerű módja a hulladékcsökkentésnek.

Nézzünk pár tippet!

– Komposzt: a komposztálás nagyszerű módja az ételmaradékok felhasználásának anélkül, hogy hulladék keletkezne. Ennek során a konyhában megmaradt zöldség- és gyümölcshulladékot, tojáshéjat, kávézaccot, virágokat és leveleket, szárakat gyűjtünk össze. Komposztálni az udvaron vagy akár beltérben egy konyhai komposzt kialakításával is lehetséges.

– Házi kruton: száradófélben lévő kenyerünket, zsemlénket, kiflinket vágjuk fel kockákra, forgassuk át kis olívaolajon, majd kedvünk szerint fűszerezhetjük is, és mehet is a tepsibe, míg roppanós nem lesz.

– Mentse meg a szárakat! Sokszor vágjuk le a brokkoli, karfiol szárát, vágjuk ki a káposztafélék torzsáját. Érdemes ezeket félretenni, nem kidobni, és ha frissek és ropogósak, apróra vágni, megpárolni.

– Kávét a növényeknek! A kávézacc kitűnő trágyaalap lehet, mely támogatja a növények növekedését, és segít a földigiliszták vonzásában, miközben javítja a vízvisszatartást, és csökkenti a vízelvezetést a kertben.

– Fűszerek fagyasztva? Többször is előfordul, hogy kedvet kapunk friss fűszernövények megvásárlásához, azonban gyakran hamar elpusztulnak. Szedjük le a hervadt részeket, daraboljuk, gyűjtsük össze, majd fagyasszuk le!

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Lábápolás házilag

Lábápolás házilag

2024. 05. 29. | Madarász Réka

Azt mondják, ha valaki egyszer elkezd pedikűröshöz járni, akkor már mindig kell. Azért is fontos a lábunk rendszeres otthoni ápolása, hogy ne adódjana...