Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Természetesen göndören
A göndör haj vágása, formázása sok szakértelmet igényel. Fotóillusztráció: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Természetesen göndören

| Madarász Réka | Sztárok

A göndör haj ápolása nem egyszerű feladat. Sokat tudnának mesélni erről azok, akiket természetes hullámokkal áldott meg a sors, és fodrászról fodrászra járnak, hogy végre olyan legyen a frizurájuk, amilyet szeretnének.

Ha valaki belemélyed a göndör haj ápolásának témakörébe, egy sajátos kifejezéssel fog találkozni, aminek még magyar megfelelője sincs: CGM, vagyis Curly Girl Method (göndör lány módszer). Találni fog olyan teszteket is, amelyek segítségével meg tudja állapítani, hogy milyen a hajtípusa.

– A göndör haj nem megfelelő ápolás mellett rugalmatlan, és hajlamos arra, hogy száraz, sprőd legyen, éppen ezért oda kell figyelni az ápolására – tudtuk meg Horváth Gabriella fodrászmestertől. – A göndör hajon belül is több típus van: a porózusabbnak proteinre, a kevésbé porózusnak hidratálásra van szüksége ahhoz, hogy szebben göndörödjön, és a hullámok tartósan megmaradjanak. Mivel az én profilom a növényi hajfestés és a természetes hajápolás, csak vegyi anyagoktól mentes készítményeket használok.

A göndör hajúaknak először is szulfátmentes, alkalmanként enyhén szulfátos samponnal ajánlott megmosni a hajukat. Ezután következik a hajtípusnak megfelelő balzsam, majd a zselé és egy kis hab. Fokozott törődést igénylő haj esetén hajban maradó balzsam használata javasolt. Ha valaki már megtanulta, hogyan tudja otthon kezelni, beszárítani a haját, és megszereti a göndör fürtjeit, akkor érdemes a saját hullámaira szabottan levágatnia, mert a göndörségre szabott fazon nem biztos, hogy akkor is jól mutat majd, ha kivasalja a haját.

– Eddig is fontosnak tartottam, hogy az általam vágott frizurák személyre szabottak legyenek, de a göndör hajúaknál ennél még többre van szükség: az ő frizurájukat ugyanis a göndörségükhöz mérten kell kialakítani – folytatta Gabi, aki a közelmúltban vett részt egy göndörhaj-workshopon. – Figyelembe kell venni először is azt, hogy a fej különböző területein eltérő lehet a göndörödés mértéke. A másik, hogy a fodrásznak nagyon ügyelnie kell arra, mennyit vág le, ugyanis a göndör hajúaknak összeugrik a hajuk, ezért úgy tűnik, mintha sokkal lassabban nőne. Éppen ezért alaposan kikérdezem a vendéget, hogyan szereti viselni a haját, hogyan szokta otthon formázni. Ezután következhet csak az igényeinek megfelelő fazon kialakítása.

Kapcsolódó cikkek

Közelebb az ünnephez

Közelebb az ünnephez

2023. 11. 29. | Kóczán Bálint

Különleges adventi koncertre készül a Concentio Kamarakórus december 2-án az újranyitott GYIK-ban. A csak hölgyekből álló, baráti énekegyüttes egészen...

Humorsarok

Humorsarok

2023. 11. 29.

Szénási Ferenc (Széna) soproni ­karikaturista alkotásai hétről hétre.