Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Színes, mintás otthonok
A kék szín biztonságot, megbízhatóságot áraszt, optikailag növeli a teret Fotó: illusztráció

Színes, mintás otthonok

| Madarász Réka | Sztárok

Nem is gondolnánk, hogy egy jól megválasztott szín vagy minta optikailag mennyire megváltoztathatja az otthonunkban lévő helyiségek adottságait.

– Egy alacsony belmagasságú szoba falai magasabbnak tűnnek, ha a padló sötét, a fal világos, a plafont pedig fehéren hagyjuk. Polgári lakások falainak érdemes adni egy kis árnyalatot, de az is lejjebb hozza a plafont, ha más anyagból készül a burkolata – tanácsolta Fodróczy Manuéla lakberendező. – Ha hosszítani akarjuk a belteret, akkor érdemes a szemben lévő falat sötétre festenünk. 

Minél apróbb a minta, annál jobban szűkíti a teret, így egy parányi előszoba a nagy mintás tapétától tűnhet tágasabbnak. A meleg színek összenyomják a helyiséget, a hideg árnyalatok és a vízszintes csíkok viszont kitágítják.

A nappaliba például jó választás a sárga, ami ösztönzi a kommunikációt, a kreativitást, babaszobában azonban kerülendő. A stimuláló, agresszív piros kis felületeken figyelemfelkeltő, nagy terekben viszont ne alkalmazzuk, mivel emeli a vérnyomást és a pulzusszámot. A zöld és a kék békét, nyugalmat áraszt.

– Sokan választják a szürke-fehér kombinációt, ezt érdemes színes kiegészítőkkel feldobni – zárta Manuéla. – A feketével is óvatosan kell bánni, mert a piroshoz hasonló hatást vált ki.

Kapcsolódó cikkek

Vértezzük fel az immunrendszerünket!

2020. 09. 23. | Madarász Réka

A vírusok terjedése arra késztet mindenkit, hogy megtalálja a saját maga számára legmegfelelőbb védekezési módot. Ha az immunrendszerünket megerősítjük, nagyobb esélyünk van arra, hogy megelőzzük a kellemetlen tünetek kialakulását.