Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szerelem második látásra
Ma már kifejezetten trendi a turizás. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Szerelem második látásra

| Madarász Réka | Sztárok

Még javában tart a Second Hand September elnevezésű kampány. Célja, hogy legalább ebben a harminc napban részesítsük előnyben a használt ruhákat a fast fashion üzletekben való vásárlás helyett.

Az akcióval szeretnék felhívni a figyelmünket arra, hogy az olaj- után a divatipar a második legkörnyezetszennyezőbb iparág. Egyetlen farmernadrág gyártása több mint 8000 liter vizet igényel, ami nagyjából megegyezik egy felnőtt 7,5 éves folyadékszükségletével. A tömeggyártásban készült ruhákat – amellett, hogy a gyártásuk rendkívül környezetszennyező, és rengeteg toxikus anyagot is használnak fel hozzájuk – főként a Távol-Keleten és Indiában nem megfelelő körülmények között dolgoztatott emberek készítik. Mindez arra ösztönzött sok céget, hogy csatlakozzon az akcióhoz, melynek lényege a fast fashion termékek visszaszorítása és az újrahasznosítás.

– „Minden megérdemel egy második esélyt!” mottóval nyitottam meg februárban a használtruha-üzletemet, amelyet a környezettudatosságra és az átláthatóságra való törekvés, a körforgásos divatszemlélet, a dizájn és a művészetek szeretete, valamint a közösségépítés igénye hívott életre – tudtuk meg Sütő Krisztina üzletvezetőtől. – Úgy vélem, hogy az újrahasznosítás a fenntarthatóbb jövő kulcsa. Egyedülálló üzleti modellünknek köszönhetően azoknak is lehetőségük van magyar tervezői darabokat vásárolniuk, akik azt egyébként nem engedhetnék meg maguknak.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt „ciki” volt turkálóba járni, és a valódi kincsvadászokon kívül a legtöbben úgy gondolták, hogy oda csak azok járnak, akiknek nincs pénzük új ruhára, addig ma már kifejezetten trendi, és egyre többen éreznek rá a turizás ízére. Köszönhető ez többek között a „használt ruha szeptemberhez” hasonló internetes kampányoknak és annak is, hogy szép lassan rájönnek az emberek: miért is vásárolnának fast fassion üzletekben drága holmikat, amikor szerelem kialakulhat második látásra is. Ráadásul mennyivel jobb úgy szerelmesnek lenni, hogy az embernek még bűntudata sincs utána! 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...