Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szép bőr a maszk alatt is…
– Hosszú ideig tartó maszkviselés esetén érdemes a bőrt 1–2 óránként frissíteni – javasolta Jánosa Kiss Petra kozmetikus. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Szép bőr a maszk alatt is…

| Madarász Réka | Sztárok

Szerencsére az utcán és a teraszokon már nem kötelező a maszkviselés, azonban azok, akik zárt helyen ügyfelekkel foglalkoznak, egész nap kénytelenek hordani a nem éppen kényelmes „kiegészítőt”. Ráadásul a maszk sokaknál bőrproblémákat okoz.

A maszk hosszú távú használata miatt a bőr irritálódik, nagy stressznek van kitéve, ezáltal pedig gyengül a védekezőrendszere.

– A maszk mindennapos használata – főleg az érzékeny bőrűeknél – dermatitiszt, rozaceát és különböző kiütéseket okozhat. Ennek hatására a bőr rengeteg nedvességet veszít, ezért a legfontosabb a rendszeres tisztítása és hidratálása – tudtuk meg Jánosa Kiss Petra kozmetikustól. – Az arctisztító legyen szappan-, illatanyag- és parabénmentes, professzionális vagy patikákban kapható termék!

Lehetőleg olyan nappali hidratálót válasszunk, amely esszenciális ceramidokat tartalmaz, magas hialuronsav- és glicerintartalmú, mert ezek megkötik a bőrben lévő nedvességet. Ami viszont elengedhetetlen: a krém legyen ellátva fényvédővel (lehetőleg 50, de minimum 30 faktoros).

– Hosszú ideig tartó maszkviselés esetén érdemes a bőrt 1–2 óránként frissíteni és nyugtatni magas ásványianyag-tartalmú termálvízspray-vel – folytatta Petra. – A maszk alá nem tanácsos vastag sminkréteget felvinni. Aki teheti, ne használjon alapozót, akinek viszont ez nehézséget jelent, keverje fel feles arányban a nappali krémjével, vagy használjon színezett hidratálót! A bőr nedvességtartalmának biztosítása érdekében nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás.

A mosószerben lévő tartósítószer és illatanyag, a maszk színezőanyaga mind-mind irritálhatja a bőrt. Kíméletesebb, ha a maszk pamutanyagból készül, és ajánlatos 5–6 óra viselés után kimosni, majd magas hőfokon kivasalni. Amennyiben a munkánk miatt muszáj papírmaszkot használnunk, érdemes azt akár naponta többször is cserélni, a bőrünket pedig még gyakrabban frissíteni.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...