Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Rózsi az alkotásban teljesedik ki
Kosztkáné Vránich Rozália saját készítésű babái különböző korok ruháit viselik. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Rózsi az alkotásban teljesedik ki

| Madarász Réka | Sztárok

Rendkívül termékeny életút áll Kosztkáné Vránich Rozália mögött, aki divattervezőként rengeteg elismerésben részesült, és számos folyóiratban szerepelt. Az általa megálmodott egyenruhákat ma is viselik.

Rózsi már diákkorában Mende Gusztáv festőművészhez járt rajzkörre. Egy év inaskodás után végezte el a ruhaipari technikumot, majd a Magyar Iparművészeti Főiskolát. Ezután ösztöndíjjal került a Soproni Ruhagyárba, ahol 30 évig dolgozott tervezőként.

– Terveztem női és gyermekruhát, valamint egyenruhákat – mesélte. – Az én terveim alapján készült a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum, a vendéglátó iskola és a Pannonia Hotel dolgozóinak az egyenruhája, valamint a Soproni Pedagógus Énekkar és az egykori soproni mazsorettcsoport fellépőruhája. Számos díjat elnyertem, a kollekcióim divatbemutatókon, divattal foglalkozó folyóiratokban és évkönyvekben jelentek meg.

A hihetetlenül fiatalos és közvetlen tervező 1968 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Soproni Képzőművészeti Társaságnak. Több tárlaton is szerepelt, a fertőhomoki tájházban és a Soproni Erdélyi Kör székhelyén pedig önálló kiállítást rendeztek a babáiból.

– Saját készítésű babáimhoz az ötletet a különböző korok viselettörténetéről szóló ismereteim adták – folytatta. – Cukorsüveg formájú fejfedőt viselő gótikus babám a 12–13. század öltözetében látható, abból az időből, amikor először hordtak szabó által készített, testre szabott ruhákat. A másik gótikus babám egy pompakedvelő udvarhölgy kollekciójában látható.

A 16. századi spanyol baba viseletét Velasqez infánsnője ihlette. A három reneszánsz baba közül a 16. századi magyar babának kék színű selyemruhát, a Medici babának gazdag firenzei ruhakölteményt alkotott Rózsi, a harmadikat pedig Leonardo da Vinci Nő hermelinnel című festménye mintájára öltöztette fel. Az udvarhölgyek mellé udvari bohócokat is készített gazdagon díszített viseletben.

– Tolna megyei, sárközi magyar babám öltözete ugyancsak díszes. A reformkor viseletéről is készítettem rajzokat, gróf Széchenyi Istvánt például díszmagyarban örökítettem meg – zárta a beszélgetést.

Kapcsolódó cikkek

Itt a medvehagymaszezon

Itt a medvehagymaszezon

2024. 04. 03. | Németh Kinga

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy...