Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Reneszánszát éli a horgolás
Hohnstädt Judit 11 évvel ezelőtt kezdett horgolni – mostanában különleges táskákat készít. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Reneszánszát éli a horgolás

| Madarász Réka | Sztárok

Ha valaki Hohnstädt Judit minőségi fonallal, valódi bőrrel és szebbnél szebb bélésekkel ellátott, horgolt táskáival találkozik, biztos, hogy felismeri azokat, hiszen teljesen egyedi stílusuk van. Szívből alkották őket.

Hohnstädt Judit tizenegy évvel ezelőtt, amikor várandós volt az első fiával, szeretett volna egy kis sapkát horgolni neki. Az egyik nővére adott a kezébe egy horgolótűt. Akkor még álmában sem gondolta, hogy a hobbiból később hivatás lesz.

– Évekig csak sapkákat horgoltam, aztán játékállatok, majd aprólékosan kidolgozott, részletgazdag, öltöztethető babák következtek – mesélte Hohnstädt Judit. – Három évvel ezelőtt a testvéremnek készítettem zsinórfonalból az első táskát, aztán jött a többi. Sokan kérdezték, hogy miért nem dolgozom eladásra is, de sokáig bizonytalan voltam abban, hogy méltóak-e erre a munkáim.

Judit rengeteget tanult autodidakta módon és work­shopokon, de a fejlődését leginkább a saját tapasztalatai segítették elő. Mivel sokan foglalkoznak táskakészítéssel, fontosnak tartja, hogy táskáinak, tárolókosarainak, piperetartóinak, szőnyegeinek egyedi stílusuk legyen.

– Táskáim egyedileg szabott bőrpántokkal vannak kiegészítve – folytatta. – Tavaly egy kiváló soproni bőrdíszműves volt a segítségemre, de a legújabb darabokat már egyedül készítettem. Ezen a területen még szeretnék fejlődni. Fontosnak tartom a minőségi alapanyagokat. Kizárólag újrahasznosított fonalat és többnyire magyar gyártók termékeit használom. Az alkotás öröme feltölt, ahogy valószínűleg másokat is. A pandémia időszakában, amikor az emberek beszorultak a lakásba, a szórakozási lehetőségek döntő többsége pedig elérhetetlenné vált, egyre többen fordultak a kézimunkához mint örömforráshoz, így a horgoláshoz is.

Szerencsére folyamatosan nő azoknak a száma, akik a kézműves termékeket nagy becsben tartják, és szeretnék támogatni a hazai alkotókat. Azt azonban még sokaknak el kell fogadniuk, hogy ha egy-egy kézzel készített darabot szeretnének viselni–használni, annak az ára is magasabb, hiszen nemcsak az anyagköltséget, hanem a munkával töltött órákat is meg kell(ene) fizetni.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...