Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Regeneráljuk bőrünket!
Mesterházy Márta kozmetikusmester szerint az UV-sugárzás káros hatásait is kezelnünk kell. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Regeneráljuk bőrünket!

| Madarász Réka | Sztárok

A nyár a szabadság, a feltöltődés ideje, amikor sok időt töltünk a természetben, tele vagyunk energiával, és a kedvünk is jobb. A napsütés minden pozitív hatása ellenére azonban a bőrünket igénybe veheti.

A nagy melegek elmúltával a bőrünk ápolására érdemes fokozott figyelmet fordítanunk, ugyanis az UV-sugárzás hatására a sejtjeink gyorsabban osztódnak, ami a bőrünk megvastagodásához, hámlásához vezethet.

– Ezeken a tüneteken finom hámlasztással, különböző peelingekkel és mikrodermabrázióval segíthetünk – tudtuk meg Mesterházy Márta kozmetikusmestertől. – Az erythema (értágulat) kialakulásáért az UVA-sugarak a felelősek. Ha a kelleténél többet tartózkodunk a napon, a bőrünk ki pirosodhat, begyulladhat, amit gyulladásgátló készítményekkel kezelhetünk: például aloe verával, levendulával, körömvirággal vagy homoktövissel.

Az állandósult bőrgyulladás azonban hosszú távon rozaceává (értágulat) alakulhat. Kezelésének a vérerek átmérőjének csökkentése és a bőr ellenállásának a fokozása a célja.

– Rendkívül hatékony lehet a zabkivonat, a kollagén, az E-vitamin, az A-, C- és E-vitamin kombinációja, valamint megint csak a homoktövis. Az irritált bőrnek jót tesznek a nyugtató gélmaszkok is – folytatta a szakember. – Az UVB-sugarak felelősek a bőr öregedéséért: a sok napozás hatására – a melanin egyenetlen eloszlása miatt – pigmentfoltok alakulhatnak ki, amit ugyancsak peelingekkel és IPL-lel kezelhetünk.

A másik kérdés, ami ilyenkor sokakat foglalkoztat az az, hogy a nyáron megszerzett csodálatos barna színünk hogyan maradhat meg a lehető legtovább. A legegyszerűbb, ha béta-karotinban gazdag ételeket, például sárgarépát, sütőtököt fogyasztunk minél nagyobb mennyiségben.

Kapcsolódó cikkek

Színpadon az új Hungarica

Színpadon az új Hungarica

2022. 11. 09. | Kóczán Bálint

Új felállásban készül budapesti koncertjére a Hungarica, amely már gőzerővel dolgozik lemezén. Mentes Norbert alapító tag arról is mesélt, hogy ismét...

Hidegben is sikkesen

Hidegben is sikkesen

2022. 11. 09. | Madarász Réka

A hidegebb hónapokban sem kell lemondanunk a nőies megjelenésről, hiszen az üzletek választéka olyan gazdag, hogy mind a csizmák, mind a kabátok közöt...