Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Papp Gyula 70 – koncert
250 albumot és nagyjából ugyanennyi színházi darabot készített Papp Gyula.

A legendás zeneszerző tiszteletbeli soproninak érzi magát

Papp Gyula 70 – koncert

| Kóczán Bálint | Sztárok

Generációk közt Papp Gyula 70 címmel életműkoncertre készül a hazai zenei élet egyik megkerülhetetlen alakja. Papp Gyula nevéhez sok-sok sláger kapcsolódik, számos együttesben játszott, az Erkel Színházban pedig összehozza a magyar zene krémjét október 11-én. A Pro Kultúra zenei tanácsadójával beszélgettünk.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a zenével?

– Általános iskolában kezdtem a zenei tanulmányaimat, majd nyolcadikos koromban felvételt nyertem a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, először Kertész Lajos tanár úrhoz zongorára, másodikban pedig Huzella Elek zeneszerzési osztályába. Egy negyedikes srác pedig átcsábított az akkori Volán-zenekarba, és abban a pillanatban megváltozott az életem. Ebből afférok is adódtak, de édesapám neheztelése elmúlt azon nyomban, ahogy a Minibe bekerültem.

– Felsorolni is nehéz, mennyi mindenkivel zenéltél együtt…

– Valóban… A Skorpióval készítettünk jó néhány aranylemezt, ott volt a Dinamit, dolgoztam Szörényi Leventével, Demjén Rózsival, Zoránnal, játszottam a Kormoránban és a P. Mobilban, de volt egy svéd zenekarom is.

– A slágerek közül melyikre vagy a legbüszkébb?

– Azért mondom a hetvenes évek elején a Mininek készült Vissza a városba című dalomat, mert abból rockhimnusz lett. De ott a Kereszteslovag vagy a Skorpió második lemezének címadó dala, az Ünnepnap. Szűcs Juditnak is írtam számokat, de a Bartók-átiratok is sokat jelentenek. Meg kell említenem, hogy 2018-ban kaptam egy felkérést Leslie Mandokitól egy dupla lemezre. A berlini falomlás 30. évfordulóján nagy német városokban adtuk elő több ezer ember előtt, akik állva tapsoltak a koncert végén. Életem egyik legnagyobb élménye.

– Ne feledkezzünk meg a színházi munkásságodról sem…

– 250 albumot készítettem és nagyjából ugyanennyi színházi darabot. Említhetném a Liliomfit. Aztán 1995-ben a Soproni Petőfi Színházban Mikó István felkérésére írtam az Első sírásót, ami Madách Imre Az ember tragédiája című művének adaptációja. 1998-ban Békéscsabán bemutatták az Ármány és Szerelem című munkámat, amelynek új változatát itt, Sopronban is játszották.

– Mivel készülsz az életműkoncertedre?

– A közönség azokat a dalokat hallhatja majd, amelyek a szívem csücskei. Felcsendül egy Bartók-átdolgozásom, a Skorpió legnagyobb slágerei és különleges dalok. Színpadon lesz a Dinamit, Vikidál Gyula, Zalatnay Cini, Békefi Viki, Mészáros Árpád Zsolt, Dolhai Attila, Varga Miki, Charlie, Nyerges Attila az Ismerős Arcokkal, és még sorolhatnánk. Két gyönyörű lányom, Papp Zsuzsanna Cserne és Papp Georgina Katalin is közreműködik.

– Sopron mit jelent számodra?

– Tiszteletbeli soproninak érzem magam. Tizenkét évig éltem a városban. Nagyra becsülöm a Soproni Petőfi Színházért dolgozók fáradhatatlan munkáját.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...