Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Őszi immunerősítés

| Madarász Réka | Sztárok

Beköszöntött az ősz, amiről a verőfényes napsütésben hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A hűvös reggeleken és estéken könnyen megfázhatunk, néhány természetes szer azonban nemcsak a kezelésben, hanem a megelőzésben is a segítségünkre lehet.

– Éljünk a szép, napos idő adta lehetőséggel, sétáljunk minél többet a természetben! – javasolta Hársné dr. Unger Klára szakgyógyszerész és természetgyógyász. – Reggelente fo­gyasz-­szunk nyers zöldség- és gyümölcsturmixokat, melyek frissességgel fognak megajándékozni bennünket! Amit ajánlok hozzá: alma, sárgarépa, sütőtök, cékla, káposzta – ezek egymással tetszőlegesen kombinálhatóak. Tehetünk hozzá csírákat, leveleket: petrezselyemzöldet, zeller-, cékla- vagy sárgarépalevelet. Ha találunk a kertben tyúkhúrt vagy csalánlevelet, azzal is gazdagíthatjuk a vitaminbombánkat.

Hideg italok helyett inkább teát fogyasszunk: a csipketeát áztatással, a kakukkfű-, a hársfavirág-, a bodza- és a feketeribizlilevél-teát viszont forrázással készítsük. Miután kihűlt, a teát ízesíthetjük mézzel, így még a gyerekek is szívesen megisszák. Rendkívül hatékony immunerősítő felnőtteknek egy régi recept: 1 fej megtisztított fokhagymát, 1 nagy fej vöröshagymát, 2–3 darab erőspaprikát, 1 kisebb gyömbért és egy tormát aprítsunk fel, tegyük befőttes üvegbe, majd öntsünk rá annyi almaecetet, hogy az egészet ellepje. Hagyjuk állni a keveréket két hétig, majd szűrjük le. A „tüzes” elegyből napi egy evőkanállal fogyasszunk, akár teában is.

– Esténként, ha nagyon áthűltünk, illóolajos fürdőt vehetünk, melyhez egy jó kis fürdősókeveréket ajánlok felnőtteknek: 6 evőkanál kősót keverjünk el 3 evőkanál keserűsóval (magnézium-szulfát, ami patikában kapható) és 1 evőkanál szódabikarbónával – folytatta Klári. – Cseppentsünk hozzá 5–10 csepp fenyő-, eukaliptusz- vagy levendulaolajat, közben pedig kevergessük addig, amíg homogén nem lesz a fürdősónk. Az illatos keverékből tegyünk 1 evőkanállal a meleg vízbe, és élvezzük a jótékony hatását!

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...