Új felállásban a thrasherek
2025. 03. 12. | Kóczán BálintLegközelebb március 15-én lép fel az Innistrad a Hangárban, ahol bemutatkozik az új felállás. Az egyre népszerűbb soproni zenekartól tavaly év végén e...
Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.
Minden cukor rossz? Soha nem szabad cukrot enni? Ha eszem egy csokit, oda az egészségem? Ezúttal ezt a témát járjuk körül.
Mi pontosan a cukor?
A cukrok a szénhidrátok egyik alapvető csoportját képezik, és kémiailag glükozidok, diszacharidok, poliszacharidok vagy oligoszacharidok formájában találhatók meg. A leggyakoribb cukorfajták közé tartozik a szacharóz, a glükóz (szőlőcukor), a fruktóz (gyümölcscukor), a laktóz (tejcukor) és a maltóz.
Összetett cukrok (összetett szénhidrátok) például keményítő, cellulóz és egyéb növényi rostok. Ezek olyan vegyületek, amelyek több egyszerű cukormolekulából épülnek fel. Az összetett cukrok a szervezet számára lassabban felszívódó energiaforrások, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet eredményezhetnek az egyszerű cukrokhoz képest. Emellett a rostban gazdag, összetett cukrok számos jótékony hatással bírnak, segíthetnek az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, csökkenthetik a vérzsírszinteket, pozitívan támogatják a szénhidrát-anyagcsere folyamatait.
Emellett beszélhetünk természetesen előforduló cukrokról (pl. gyümölcsökben lévő cukor) és hozzáadott cukrokról. A jelenlegi rohanó és felgyorsult világban főként az utóbbival lehet probléma.
Mikor van gond?
Alapvetően nem magával a cukor létezésével van probléma, hanem azzal, hogy feldolgozott formában szinte mindenben benne van. A mindennapos édességfogyasztás, hozzáadott cukortartalmú üdítőitalok, édes péksütemények, egyéb ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása nem kedvező.
Nagyon fontos, hogy nem tiltásról van szó, hanem mértéktartásról, és arról, hogy ne legyenek ezek a termékek a mindennapjaink részei. Jelenleg a felnőttek és a gyermekek hozzáadottcukor-fogyasztása is az ajánlottnál jóval magasabb. A titok az, hogy egy egészségtudatos életmód része lehet az édes íz, lehet egy fagyi, egy sütemény. A fontos a mértéktartás, és az, hogy ezekre az élelmiszerekre se ne jutalomként, se ne „bűnös” élvezetként tekintsünk!
Legközelebb március 15-én lép fel az Innistrad a Hangárban, ahol bemutatkozik az új felállás. Az egyre népszerűbb soproni zenekartól tavaly év végén e...
A hazai dzsessz/ world fusion műfaj elsőszámú képviselője, a Djabe április 15-én Sopronban, a Liszt-központ Munkácsy termében lép fel a világhírű Chie...