Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népzenei értékteremtés
A Fajkusz Banda a korlátozás ideje alatt készített egy „Karantén kalotaszegit” is, valamint fellépett Tatusék konyhájában. Fotó: Music & Jam – The Kitchen Session Live

Lelassította, de nem törte meg a pandémia a Fajkusz Bandát

Népzenei értékteremtés

| Kóczán Bálint | Sztárok

Bár a pandémia a Fajkusz Banda működését is megnehezítette, de a soproni muzsikusok továbbra is szeretnének értéket teremteni a népzenében és szórakoztatni a műfaj kedvelőit.

– Legutóbb közönség előtt szeptemberben játszottunk együtt, és utána tulajdonképpen elveszítettük azt az életformát, amiben évek óta élünk. Megszoktuk, hogy egy évben legalább 50–60 muzsikálási alkalom adódik, de a pandémia miatt kizökkentünk ebből a ritmusból – mesélte Fajkusz Attila. A Fajkusz Banda alapító tagja épp ezért örült is a lehetőségnek, hogy Tatusék konyhájában felléphettek. – Abszolút tetszett az ötlet. Már nem egyszer játszottunk disznóölésen vagy főzőversenyen a bográcsok mellett. Az sem baj, hogy nem kellett egy teljes koncertet adnunk. Figyelembe kell venni azt is, hogy képernyőn végignézni egy koncertet nem olyan hangulatú, mint élőben. Hálásak lehetünk Tatuséknak, hiszen ezernél több megtekintésünk van a világ minden tájáról, és ez nem olyan rossz a népzene tekintetében.

A Fajkusz Banda a korlátozás ideje alatt is készített online anyagot. A zenekar vezetője elmondta: mindenkinek újdonság volt a helyzet és egyben izgalmas kihívás is, ki, hogyan tud megjelenni az interneten. – Készítettünk egy „Karantén kalotaszegit”, amit én otthon felhegedültem, aztán elküldtem a többieknek, és mindenki rájátszotta a saját hangszerét, a végén pedig Geri összerakta. Jó visszajelzések érkeztek – folytatta Fajkusz Attila.

Természetesen a soproni együttes számára hiányoznak azok a fellépések, amelyekre ebben az időszakban járni szoktak: – Szent György-nap környékén a kalotaszegi Mérába szoktunk menni juhmérésre muzsikálni, és ezekben a napokban szokott lenni a Mediawave hagyományos rendezvénye. Várjuk a Sopron és a Pendelyes táncegyüttesek évente megrendezett műsorát is, valamint a Sopron Folk Festet. Készülünk ugyan, de amíg nem lehet közös próbákat tartani, addig a konkrét időpontot sem tudjuk meghatározni. Nagyon hiányoznak az erdélyi utazások is. Újabb zenéket tanulunk, próbáljuk frissíteni repertoárunkat, és reméljük, hogy élőben is meg tudjuk mutatni ezeket hamarosan. A Csoóri Sándor Alap támogatja a zenekart, és mi ennek megfelelően szeretnénk továbbra is értéket teremteni a népzenében és szórakoztatni a műfaj kedvelőit – zárta Fajkusz Attila. 

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...