Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Művészetterápia a lelki egészségért

Művészetterápia a lelki egészségért

| Madarász Réka | Sztárok

A művészetterápia olyan terápiás módszer, amely a művészet kreatív folyamatait a gondolatok és az érzések kifejezésére használja. Hozzásegít az önismerethez és belső alkotó erőink kibontakoztatásához.

Már az ókori bölcsek is felfedezték, hogy a művészetek nagy hatással vannak a lélekre és az elmére, sőt akár gyógyítani is képesek. Wilfing Edit gyógypedagógusként először 2009-ben találkozott a dr. Antalfai Márta klinikai szakpszichológus, kiképző pszichoterapeuta által kidolgozott Katarzisz Komplex Művészetterápia módszerével. Az tetszett meg Editnek ebben az analitikus szemléletű technikában, hogy a személyiséget alapjaiban képes megérinteni – elindítva egyfajta belső fejlődést.


– A résztvevők saját élményeiken keresztül, saját alkotásaik segítségével közelebb kerülhetnek különböző problémáik finom megoldásához – avat be a részletekbe a komplex művészeti terapeuta. – Olyan önismereti módszerről van szó, amelynek célja a személyiség harmonizálása, a lelki egészség és egyensúly megteremtése. Ahhoz járul hozzá, hogy jobban megismerjük a körülöttünk lévő világot, ezáltal pedig közelebb kerüljünk saját magunkhoz is. Az önismereti folyamat során kreatívabbakká válunk, erősödnek spirituális erőink.


A foglalkozások tematikája a természet változásaihoz igazodik. Az alkotásokban az évkört dolgozzák fel, ehhez pedig különféle képzőművészeti technikákat és eszközöket – akvarell, pasztellkréta, olajpasztell, agyag stb. – használnak.


– Minden foglalkozás ráhangolódással kezdődik, melyhez relaxációs technikát, klasszikus zenét és irodalmi műveket alkalmazunk – fejezi be Edit. – A relaxáció hatására a résztvevők előtt megjelenik egy belső kép, amely az alkotásban manifesztálódik. Gyakran hívjuk segítségül a mesék gyógyító erejét.  A katarzisélmény maga az alkotói folyamat, amelyben a terapeuta kísérőként vesz részt.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...