Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Milyen a jó család?

| Madarász Réka | Sztárok

A jól működő család megtart, észreveszi, ha baj van. Segít, de nem akadályoz. Alapja a szeretet. Arról, hogy mindehhez mi szükséges, Frühwirthné Payrits Marianna klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológust kérdeztük.

A jó család alapja a jó párkapcsolat, amit természetesen ápolni is kell. Manapság különösen veszélyeztetettek a kisgyermekes családok. Miután a gyerekek megszülettek, a család mindenhova együtt mozog. A még aktív nagyszülők sem tudnak besegíteni, különösen, ha távol vannak. Az anya a nap 24 órájában le van kötve, az apát az anyagi biztonság megteremtése foglalja le. 

– Hibának tartom, hogy a felek dühből, gyorsan hoznak döntést, amit utána gyakran megbánnak – osztotta meg velünk tapasztalatait a szakember. – Célszerű lenne több segítő mediáció, ami ma már elérhető. A válás megterhelő, ilyenkor a legkevesebb figyelem a gyerekekre jut, pedig ők szenvedik meg leginkább a folyamatot.

A jól működő család alapja a szeretet. A szeretetkapcsolathoz rengeteg beszélgetésre és minőségi együttlétre van szükség.

– Fontos, hogy a család időnként összeüljön, közös szokásokat alakítson ki – folytatta Frühwirthné Payrits Marianna. – Lényeges a munkamegosztás: ne egy emberre háruljon minden! Minden párkapcsolat alapja a szeretetnyelvek megismerése és alkalmazása, amit a gyerekekre is ki lehet terjeszteni.

A pszichológus szerint nagy probléma, hogy társadalmunk rendkívül énközpontúvá vált. Ha jól akarunk működtetni egy családot, akkor ÉN helyett jó lenne MI-ben gondolkodnunk.


Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...