Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Mi mindenre jó a köles?”

A dietetikus válaszol

„Mi mindenre jó a köles?”

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

A köles a pázsitfűfélék családjába sorolható, változatos, sokrétűen felhasználható gabonaféle. Viszonylag igénytelen növény, száraz talajon, kedvezőtlen éghajlati körülmények között is kifejlődik. Emellett ellenálló és olcsó gabonafélének számít. Tápanyagtartalmát tekintve élelmi rostokban, antioxidánsokban gazdag. Jelentős B-vitamin-forrás, E- és K-vitaminban gazdag. Ásványianyag-forrásként sem utolsó, foszfor-, vas-, kálium-, magnézium-, kalcium-, cinktartalma kiemelendő. Fehérjetartalma gabonavoltához képest magas, jó fehérjeforrás, rosttartalma jelentős.

Hogyan illeszthetjük be az étrendünkbe?

Lisztként, tésztaként, kölespehely, kölesgolyó, illetve maga a köles magja formájában. Számtalan verzióban elkészíthető, változatosan felhasználható gabonaféle. Íze jellegzetes, kicsit édeskés, kellemes.

Kinek javasolhatjuk?

• Fogyasztása mindenkinek javasolható, hiszen a változatos, egészségtudatos étrendbe bármilyen formában beilleszthető.

• Alacsony glikémiás indexének köszönhetően cukorbetegeknek is kiváló választás akár köretnek zöldségesen elkészítve, salátának, rakott ételbe. Szénhidrátanyagcsere-zavarral küzdőknél érdemes az elkészítési módra figyelni, hiszen ha kásának fogyasztjuk vagy extrudált kölesgolyóként és kenyérként, akkor magasabb glikémiás indexszel kell számolnunk.

• Májbetegséggel küzdőknek kifejezetten javasolt a fogyasztása aminosavprofiljának köszönhetően. A benne található metionin és cisztein segíti a máj regenerációját.

• Gluténmentes, így cöliákiások (gluténérzékenyek) is fogyaszthatják, de mindig ellenőrizzük, mert előfordul, hogy szennyeződik más gabonákkal feldolgozás során. Ezt a gyártó köteles a csomagoláson feltüntetni.

• Magas rosttartalma miatt csökkenti az LDL-koleszterin- és a trigliceridszintet, így szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek kifejezetten előnyös.

• Rosttartalma a bél mikrobiomjának is táplálékul, úgynevezett prebiotikumként szolgál, így hozzájárul a bélflóra egyensúlyához, a megfelelő emésztéshez.

Mire figyeljünk?

• A goitrogén élelmiszerek közé tartozik, így pajzsmirigybetegségben a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása nem javasolt. Kisebb mennyiségben, áztatás, öblítés, a főzőlé leöntését, majd átmosást követően, illetve sütéssel ezen anyagok mennyisége csökkenthető.

• A köles szennyeződhet csattanó maszlaggal, amely egy mérgező gyomnövény.

• Csecsemőknek, kisgyermekeknek korlátozzuk a fogyasztását!

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...