Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mi az a funkcionális edzés?
Németh Dániel és Kelemen Benjámin személyi és rehabilitációs edzők

Mi az a funkcionális edzés?

| Madarász Réka | Sztárok

Sokan az utolsó pillanatban kapnak észbe, hogy mindjárt itt a strandszezon, és nem mindegy, milyen formában mutatkoznak a vízparton. Néhány hét rendszeres testmozgástól ugyan csodát nem várhatunk, de megéri elkezdeni.

Mint minden mozgásforma, a funkcionális edzés is egy eszköz a kívánt eredmény eléréséhez – legyen az fogyás, alakformálás, egészségmegőrzés vagy képességfejlesztés.  

– A funkcionális edzés lényege és maga az elnevezés is onnan származik, hogy megtanítja az izmoknak a funkciójuk szerinti működést – tudtuk meg Kelemen Benjámin személyi és rehabilitációs edzőtől. – A gyakorlatok hétköznapi mozgásokon alapulnak, mint például guggolás, szökkenés, tolás, húzás. Egy-egy mozdulatsor elvégzéséhez számos izomcsoport összehangolt munkája szükséges, szemben azokkal a gyakorlatokkal, amelyek egy-egy izomra fókuszálnak.

A személyi, csoportos vagy rehabilitációs foglalkozásokon gépeket nem, csak funkcionális eszközöket (TRX, bosu, gumiszalagok, fitball stb.), illetve saját testsúlyt használnak. A rengeteg egyensúlyos gyakorlat rákényszeríti a testet arra, hogy saját magának biztosítsa a stabilitást.

– Mindennek az alapja az egyensúly – folytatta ­Németh Dániel személyi és rehabilitációs edző. – Ha egyensúlyban van a vázrendszer, akkor az izmok ehhez igazodnak. Ha az egyensúly valami miatt felborul – például elmozdul a medence –, akkor az izmok is ehhez a kibillent statikához fognak alkalmazkodni, és mozgásszervi problémák, tartáshibák, gyulladásos tünetek alakulhatnak ki. A funkcionális edzés az egyensúly fenntartását, helyreállítását szolgálja, miközben megtanít arra, hogyan használjuk a saját testtömegünket.

Mielőtt valaki edzeni kezdene, a szakemberek személyes konzultáció és állapotfelmérés segítségével állapítják meg, hogy mire van szüksége, majd személyre szabott edzéstervet dolgoznak ki. Az állapotfelmérést havonta megismétlik, hogy nyomon követhessék a fejlődést.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...