Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mesejóga a gyerekekért

Mesejóga a gyerekekért

| Madarász Réka | Sztárok

A mesejóga nemcsak a gyerekek mozgásigényét elégíti ki, hanem növeli a testtudatosságukat, fejleszti az érzelmi intelligenciájukat, miközben még jól is érzik magukat.

Horváth Zsuzsanna szívéhez soha nem álltak közel a teljesítményorientált sportok, ezért olyan mozgásformát keresett, amiben nincs semmilyen elvárás. Olyat, amivel a testén kívül a lelkét és a szellemét is fejlesztheti. Így talált rá a jógára. 

– Nagyon szívesen foglalkozom gyerekekkel, és a mesejóga által szabadon kiélhetem a saját gyermeki énemet is – mondja a mosolygós jógaoktató. – A foglalkozásokat mindig egy mesés történet köré építjük. Eljátszottuk már többek között a Macskacicót, Az ezüst hegedűt, de közkívánatra a Harry Potter mind a hét részét is.

Zsuzsi az órákon csak akkor korrigálja a kicsik mozdulatait, ha az az egészségükre káros vagy veszélyes. Előfordul, hogy valaki végig csak figyel. Az oktató nem szeretne frusztrációt kelteni benne azzal, hogy erőlteti a gyakorlatokat. Ha utána otthon, biztonságos környezetben elvégzi őket, akkor már elérte a célját.

– A páros gyakorlatok, amelyeket a gyerekek az édesanyjukkal végeznek, remek alkalmat adnak a kapcsolódásra és az érzelmi intelligencia fejlesztésére – fejezi be Zsuzsi, aki az ország egyik legjobb oktatójától, Csíki Marianntól tanult.

– A mai világban, ahol a gyerekek egyre kevésbé érnek egymáshoz, ez különösen fontos. A feladatok megtanítják a gyerekeknek érzékelni a testük határait, ami például a császármetszéssel születetteknek okozhat kihívást. Az egyik kedvelt játék, a sikítófogó kiváló a feszültség levezetésére is: az első körben mindenki sikíthat, a másodikban viszont már csak az, akit az elsőben elkaptak. Jó móka, hiszen az sem érzi magát vesztesnek, akit elfogtak, és a szülőknek is könnyebbség, hogy a csemetéjük nem otthon vezeti le a napi stresszt.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...