Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mérnökből képzőművész
Szabó Katalin egyik festménye előtt

Mérnökből képzőművész

| Madarász Réka | Sztárok

Szabó Katalin tökéletes példája annak, hogy ha valaki mer változtatni, teljes életet élhet. A Soproni Képzőművészeti Társaság kibővített vezetőségének tagja azt csinálja, amit szeret: folyamatosan alkot, miközben Sopron és Bécs között ingázik.

Szabó Kati fizikán és matematikán nőtt fel, a műszaki egyetemen vegyészmérnök végzettséget szerzett. Mivel vegyipari szakközépiskolába járt, rajztanulmányai az általános iskola 8. osztályában befejeződtek. Ennek ellenére negyven felett, egy spirituális képzés elvégzése után késztetést érzett az alkotásra. Az első években főleg akvarellel, néha diópáccal, pasztellkrétával vagy olajfestékkel dolgozott, de nem róla lenne szó, ha egy technikánál megállapodott volna. Készített azóta grafikákat, rézkarcokat, fametszeteket, gyakran akrillal fest, a képek mellett pedig selyemfestéssel, ékszerkészítéssel, bútorok rekonstruálásával, sőt még családfakutatással is foglalkozik. Mindezeknek köszönhetően lett számára kerek a világ. 

– Az első rajztáblám a gyúródeszkám, első modellem pedig az édesanyám volt – mesélte Kati. – Minimális eszközkészlettel vettem részt nem sokkal később a sarródi alkotótáborban 43 évesen. Már az első munkám is jól sikerült, melyet a tábor egyik oktatója a két legérettebb alkotás közé sorolt. Az őszt az Alpok Képzőművészeti Kör tagjaként töltöttem. Először velük állították ki képemet, amely a röjtöki templomot ábrázolta, és el is kelt!

Kati azóta szabad foglalkozású festőművész. Nyáron önálló kiállítása nyílik „20 év 20 kép címmel”. A kreatív hölgy félig Sopronban, félig Bécsben él, kapcsolatot teremt, közvetít a két város művészei között. Az osztrák fővárosban akrilfestéskurzust vezet szombatonként, szabadidejében pedig az unokáival foglalkozik.

– Egyedül neveltem fel a két fiamat – mondta Kati. – András szintén Bécsben él, építészmérnök. Három gyermeke van – kettő és hat év közöttiek. Kisebbik fiam, Márk térképészetet tanult az ELTE-n, majd klíma- és gleccserkutatással folytatta az innsbrucki egyetemen. Alpinista: megmászta az Alpokban a hat legnehezebb északi falat az első megmászó nyomán egyedül. Neki köszönhetően tanultam meg kezelni a félelmeimet. Tudom, hogy mennyire fontos számára a támogatásom, és nem akarok neki rosszat még a negatív érzelmek és gondolatok kisugárzásával sem. 

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...