Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Marja, a sokoldalú művész

| Madarász Réka | Sztárok

Marja Kohán sokszínű egyéniség: a világ számos országában élt, több képzőművészeti ágban is alkotott, szolid fekete humorral fűszerezett rövid történeteket ír, és az északi népek varázslataival is megismerkedett. Nyolc éve él férjével és fiával Sopronban.

Kevert nemzetiségű család sarjaként jött a világra Marja Szentpéterváron, ő azonban finn származásúnak tartja magát. Egy magyar diák feleségeként került Budapestre, ahol ötvösművészetet tanult egy esti iskolában. Első házassága rövid életű volt, egy lánya született, akit már a második férjével nevelt fel. 

– Imre akkoriban még Németországban lakott, és a reklámszakmában dolgozott – mesélte Marja tökéletes magyarsággal. – Eseménydús, vidám éveink voltak. Akkoriban üveg és fém kombinálásával készítettem ékszereket. 2004-ben kivándoroltunk Máltára, ahol egy kisebb szigeten, Gozon éltünk. Az autentikus brit gyarmati hangulat teljesen magával ragadott bennünket. Úgy éreztük magunkat, mint ­Hemingway Kubában.

A kreatív hölgynek egy prehisztorikus templomban volt egy különleges élménye, amelynek hatására festeni kezdett. Az alapanyagok kikeverését a lányától tanulta, a reneszánsz művészek által használt technikát pedig mintha mindig is ismerte volna. A család következő állomása Svájc volt, ahol Marja egy orosz nyelvű társaság tagjaként írni kezdett. Fantasztikus történeteinek stílusát mágikus/ fantasztikus realizmusnak nevezi – akár csak a festményeiét. Ezután a kalandos természetű nő ősei nyomdokába indult, és az északi népek kultúráját tanulmányozta. Megismerkedett többek között a rúnákkal.

– Néhány évet Bécsben is eltöltöttünk, alkalmunk volt megismerni Sopront, és nyolc évvel ezelőtt az örökségemből már itt vettünk lakást – tette hozzá a művész. – Egy csomó új ötletem van. Az utóbbi időben egy ősrégi művészet felé fordultam, amely a szobrászat és a kerámiázás keveréke.

Marjának március 21-én nyílik kiállítása a Soproni Petőfi Színházban.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...