Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lélekből horgolt alkotások
Heizer Kata táskákat, tárcákat, felnőtt és babaruhákat, babákat is horgol. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Lélekből horgolt alkotások

| Madarász Réka | Sztárok

Heizer Kata munkái szinte hívogatnak, hogy a kezünkbe vegyük őket, hiszen mindegyiken akad olyan megkapó részlet, ami a horgolt darabokat teljesen egyedivé teszi.

Olyan magától értetődő természetességgel beszél Kata a kötésről és a horgolásról, mintha egyáltalán nem lenne nagy teljesítmény a legapróbb részletességgel megálmodott munkái létrehozása. És valóban: az olyan bonyolult technikákat, mint például az ír csipke- vagy a tunéziai horgolás is olyan gyorsan sajátította el, mintha egyszer régen valahol már alaposan megtanulta és begyakorolta volna.

– A kardigánt, amit viselek, én alakítottam át: az aljára tettem egy saját kezűleg horgolt betétet – mesélte. – Tizenkilenc éves koromtól kezdve rengeteget kötöttem. Horgolni csak néhány éve kezdtem, de úgy érzem, mintha mindig is tudtam volna. Készítek többek között táskákat, tárcákat, felnőtt és babaruhákat, babákat – némelyiknek még a haját is úgy horgolom.

Kata csak alkotott és alkotott, a szebbnél szebb darabok pedig csak gyűltek és gyűltek. A családja javaslatára hozta létre a saját márkáját KathyCreates (Kata alkot) néven, melyhez a logót is ő tervezte. A KathyCreates új irányzata a „Nem kidobni, hanem egyedit alkotni belőle”, mai nevén a redesign – a környezetvédelem, a kék bolygó védelme jegyében.

– Nincsenek kedvenceim, mert mindegyik alkotásomat ugyanúgy szeretem – folytatta mosolyogva. – Voltak olyan darabjaim, amelyeket szívesen megtartottam volna, de tudom, hogy olyanoknak készült, akik értékelik a kézműves termékeket, viszont maguk nem tudják elkészíteni azokat. Az alkotás jelenti számomra a kiteljesedést, egyfajta meditáció. Tudom, hogy mindegyik munkámat valakinek készítem, csak meg kell találnia a gazdáját. Éppen ezért a szívemet-lelkemet beleteszem mindegyikbe.

Korábban Kata többnyire vezető beosztásban dolgozott, de az alkotásra mindig szánt időt. Ő nyitotta az első kreatívhobbi-boltot Sopronban, később biomosószereket forgalmazó webáruházat alapított. Nyolc év után a közelmúltban költözött vissza városunkba Győrből, hogy a munkáival itt is bemutatkozzon.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...