Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kívül-belül ünneplőben
A lakberendező szerint karácsonykor a sokféleség éppúgy menő, mint az egyszerűség

Kívül-belül ünneplőben

| Madarász Réka | Sztárok

Az advent a várakozás időszaka. Ilyenkor minden ünnepi fényben ragyog – az otthonunk és mi magunk is. Idén szinte minden dekoráció divatos: a letisztult stílustól kezdve a kissé giccses formák és figurák kombinációjáig.

– Hallottam egyszer egy mondást, ami lakberendezőként nagyon megtetszett: az otthonunk a lelkünk kivetülése – kezdte Fodróczy Manuéla. – Ha valami foglalkoztat minket, az hamarosan bekúszik a lakásunkba is. Közeleg a karácsony. Ünneplőbe öltöznek az utcák, az ablakok, díszbe öltöztetjük a lelkünket, és vele együtt a lakásunkat is. Érdemes ebbe is, mint minden másba, tudatosan belekezdenünk: döntsük el, hogy milyen stílusban szeretnénk dekorálni az otthonunkat, majd a karácsonyfánkat!  

Akihez a letisztultabb világ áll közelebb, rengeteg olyan workshopra bukkanhat, ahol naturális koszorúk, kopogtatók készítésébe avatják be a résztvevőket. A teljesen puritán, akár csak egy-egy fenyőágból, szalag helyett pedig spárgából álló díszek azonban elsősorban a skandináv stílusú lakásokban válnak igazán élőkké. Ezekbe a lakásokba bátran választhatunk szürke és fehér díszeket is.

– Képviselhetjük azonban a másik oldalt is, és határozhatunk úgy, hogy több színt és formát is felhasználunk – folytatta a lakberendező. – Újra hódít a klasszikus piros, és szinte mindent elárasztottak a diótörő-figurák. Karácsonykor nem lehet túlzásba esni, idén a sokféleség éppúgy menő, mint az egyszerűség. Bármit lehet, csak ne legyen szedett-vedett!

A klasszikus karácsonyi elegancia viszont továbbra is az arany középutat képviseli. Halvány tört fehérek, pezsgő színek, csillogás. Lehet, hogy furcsán hangzik, de hihetetlenül jól mutat a fekete önmagában vagy egy másik színnel, például fehérrel vagy zölddel párosítva – akár a karácsonyfán is.

– Ha nincs lehetőségünk fát állítani, helyette akár egy létrát is használhatunk, amire elég egy fényfüzért felakasztani, de láttam már hungarocell kúpokra ragasztott tobozokat is ebben a funkcióban – tette hozzá Manuéla. – Ha valaki nem az otthonában, hanem például egy kollégiumi szobában készül az ünnepre, adventi hangulatot csempészhet be illóolajokkal, mécsesekkel vagy egy fényfüzérrel az ágy végében, és máris kellemesebben telnek a hosszú téli estéi.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...