Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Képességfejlesztő légtánc

| Madarász Réka | Sztárok

Rengeteg időt és energiát fektetett ­Duics Diána abba, hogy a szenvedélyének élhessen: légtáncot oktat gyermekeknek és felnőtteknek. A különleges sportág nemcsak látványos, számos pozitív hatása is van.

Hosszú évek óta dolgozott fitneszoktatóként Dia, amikor megismerkedett az Aerial jógával. Felfedezte, hogy bonyolultabb technikai elemeket is ki lehet vitelezni a magasban – így jött a légtánc ötlete. Kialakított egy minden szükséges eszközzel felszerelt stúdiót, ahova tíz csoportban járnak az akrobatikus mozgásformához kedvet érzők – nyolcéves kortól egészen az ötvenes korosztályig – egyelőre csak lányok. 

– A kezdőket alacsonyan kezdem el tanítani, és kizárólag hammockban (két ponton felfüggesztett, U alakú selyem eszköz). Évek múlva, amikor már úgy látom, hogy az erejük engedi, csak akkor viszem át őket a silkre (selyem, az egyik legtechnikásabb eszköz) – mesélte az edző. – Fontosnak tartom, hogy mindenkire egyenként oda tudjak figyelni, ezért a tanulóim 8–10 fős csoportokban felváltva dolgoznak 4–5 eszközön.

Hogy mire jó a légtánc? Többek között fejleszti a mozgáskoordinációt, a hajlékonyságot, a memóriát – a technikai elemeket ugyanis meg kell jegyezni – és persze a bátorságot, hiszen el kell merni engedni a kötelet, ami először fejben dől el.

– Szociálpedagógusként végeztem, de soha nem gondoltam volna, hogy gyerekekkel fogok foglalkozni – folytatta az oktató, aki maga is anyuka: van egy 13 éves fia, aki focizik. – Hihetetlenül lelkesít, amikor a kicsik néha ugrálnak örömükben, imádják például, ha fotózom őket.

Dia – a technikai tudásuk bővítése érdekében – péntekenként gyakorlási lehetőséget biztosít a tanítványainak felügyelet mellett. Számos városi kulturális rendezvényen tartottak már bemutatót, utoljára a KultUdvarok programjainak részeként léptek fel. Ha valaki kedvet érez a sportág elsajátításához, meg kell várnia, amíg újból indul kezdő kurzus, ugyanis a zárt csoportokhoz nem lehet csatlakozni.


Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...