Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Itt az ideje bőrünk regenerálásának
Szabó Ildikó kozmetikus mester Fotó: Németh Péter

Itt az ideje bőrünk regenerálásának

| Madarász Réka | Sztárok

Az idei nyár kedvezett a strandok szerelmeseinek: bőven volt lehetőségük süttetni magukat a napon. A káros UV-sugárzás maradandó nyomokat hagyhat a bőrön, ám sokat tehetünk ennek megelőzéséért.

A napfürdőzés kellemetlen mellékhatásaiként leggyakrabban a pigmentációval és a bőr idő előtti öregedésével szembesülhetünk. A sós tengervíz, a klóros medencék, illetve a légkondicionálók negatív hatásait sokszor észre sem vesszük. A bőrünk megvastagodhat és szárazabbá válhat, ezért most különös odafigyelést igényel. 

– Rendkívül fontos a napi arcápolási rutint (arctej, tonik, krém, hetente kétszer peeling és maszk) betartanunk, így a megfelelő szakemberrel összedolgozva sokat javíthatunk a károsodott bőr állapotán – tudtuk meg Szabó Ildikó kozmetikus mestertől. – Akinek nagyon hámlik a bőre, legalább hetente kétszer radírozza le – akár az egész testét!

Hiába használunk hatékony bőrregeneráló készítményeket, ha nem távolítjuk el előtte az elhalt hámsejteket, akkor ezek nem tudnak megfelelően beszívódni. Mivel a naptól megviselt bőr érzékeny lehet, válasszunk apró, természetes radírozó részecskéket tartalmazó, kíméletes peelinget. Ragyogó arcszínt érhetünk el C-vitamin-tartalmú nappali krémekkel, melyek erős antioxidáns hatásuknál fogva semlegesíthetik az öregedésért felelős szabadgyököket. A napsütés által okozott sötét foltokon sokat segíthetnek a bőrhalványító krémek, melyek csökkentik az elszíneződéseket, kiegyenlítik az arcszínt és minimalizálják a melanintermelést.

– A hidratálás nemcsak kívül elengedhetetlen, hanem belül is – folytatta Ildi. – Fogyasszunk két–három liter folyadékot naponta! A bőr rugalmasságát kollagénitalokkal és -tablettákkal is fokozhatjuk.

Az őszi napokon pedig már meg is kezdhetjük azokat a kúrákat, amelyek verőfényes napsütésben ellenjavallottak: jöhet a mikrodermabrázió, a mezoterápia, a hámlasztó és villanófényes kezelések, sőt a bátrabbak lassan rászánhatják magukat a régóta halogatott sminktetoválásra is.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...