Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Időutazás Amerikába
– A dzsesszzenében teljesedtem ki – mondta Riedl Helga.

Az örökzöldek világába repíti közönségét a Helga Jazz Trió

Időutazás Amerikába

| Kóczán Bálint | Sztárok

Riedl Helga életében a zene mindig is fontos szerepet töltött be, ízig-vérig zenész családból származik. A soproni előadó amerikai kitérő után tért vissza Sopronba, és egyre gyakrabban találkozhatunk nevével. Február 11-én triójával lép fel a Liszt-központban, nemrég pedig egy Sting feldolgozáslemezen volt közreműködő.

– Többgenerációs zenészcsaládba születtem, kiskorom óta énekelek. Klarinéttal kezdtem, majd váltottam a szaxofonra – kezdte Riedl Helga. – Talán kevesen tudják rólam, hogy 19 éves voltam, amikor Amerikába költöztem, ahol érdekes módon nem foglalkoztam zenével. Aztán a World Trade Center tragédiája miatt öt év után bürokratikus okokból nem maradhattam. Hazatérvén először újságírói, majd angol tanári végzettséget szereztem, és visszatalált hozzám a zene.

Több különböző műfajú zenekarban is feltűnt, 2014-ben alapította meg a Helga Jazz szóló formációját.

– A dzsesszzenében teljesedtem ki, mert előadás közben nemcsak a New York-i élményeimet élhetem újra, hanem célul tűztem ki, hogy a fiatalokkal is megszerettessem, népszerűsítsem ezt a műfajt, melynek amúgy a populáris ágát képviselem – folytatta a zenész.


Helga hozzátette: idővel a dzsesszprojekt kinőtte magát, így hosszas keresgélést követően rátalált Ürmössy László zongoristára, illetve egy korábbi zenekarából Stefan Eder dobost hívta, hogy a trióval nagyobb rendezvényeken is fellépjenek.

– Folyamatosan bővítjük a repertoárt, az eredeti dalokat sajátos feldolgozással, swinges és latin zenei elemekkel tesszük izgalmassá. Nagy mérföldkő, hogy helyi zenészként először léphetek fel a trióval a Liszt színpadán, mielőtt a Taschner pincészet kínálja majd finom nedűit – mesélte Helga.

Szintén a soproni zenésszel kapcsolatos hír, hogy nemrég egy Sting feldolgozásalbumon volt közreműködő két dal vendégénekeseként.

– Varga Gábor zongoraművésszel korábban már készítettünk egy kislemezt, de az együttműködés nem állt meg. Nemrég Gábor quartettjével készült egy új Sting feldolgozásokat tartalmazó album, amely a formáció első vokális hanganyaga. Ezért is volt megtiszteltetés a felkérés.

Helgát a zene mellett az angoloktatás is elfoglaltan tartja, tanítványaival gyakran fordítanak dalokat is az órákon.

Jazz&Bor, Helga Jazz Trió: Február 11. 19 óra, Liszt-központ 

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...