Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hogyan válasszunk fényvédőt?
Csak a bőségesen és egyenletesen felvitt fényvédők biztosítanak megfelelő védelmet. Fotóillusztráció

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Hogyan válasszunk fényvédőt?

| Madarász Réka | Sztárok

Ahogy közeledik a nyár, mindig előkerül a fényvédelem témaköre. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a bőrünk védelme nem csak a strandon fontos. Viszont hogyan válasszunk a piacon lévő termékek garmadájából?

Az UVA-sugarak okozzák a bőr idő előtti öregedését, míg az UVB-sugarak felelősek a leégésért és a barnulásért. Mindkettő növeli a bőrrák kockázatát. A hatékony fényvédő készítménynek ki kell szűrniük az UVA- és az UVB-sugarakat is. A védelem erősségét a faktorszámok jelzik: az UVB-sugarak esetén az SPF-faktor, míg az UVA-sugarak esetén a PPD-faktor mutatja. A PPD-nek az SPF harmadának kell lennie.

– A leégés elkerüléséhez a számunkra megfelelő SPF fényvédő faktort kell kiválasztanunk – tudtuk meg Mesterházy Márta kozmetikusmestertől. – A védőképesség mértékének négy szintje van: alacsony (SPF 6–10), közepes (SPF 15–25), magas (SPF 30–50) és nagyon magas (SPF 50+). Ez a szám úgy jön ki, hogy a fényvédő faktort megszorozzák a bőr saját védelmi idejével.

Vagyis ha egy világos bőrű ember normál esetben 10 percig tartózkodhat a napon, mielőtt leégne, akkor egy SPF 10 faktorszámú fényvédő használatával tízszer annyi időt, vagyis 100 percet tölthet a napon. Ne feledjük, hogy csak a bőségesen és egyenletes rétegben alkalmazott termék biztosít védelmet! Általános szabály, hogy majdnem mindenkinek több krémre van szüksége, mint gondolná. Ez körülbelül egy golflabdányi mennyiség az egész testre.

– Sok olyan összetevő van, amely a szakemberek körében vita tárgyát képezi – folytatta Márti. – Vannak bizonyos UV-filterek, amelyekről tapasztalatok alapján azt feltételezik, hogy hormonálisan hatnak a szervezetre. Ilyen például az etil-hexil-metoxicinnamát vagy néhány benzophenon. A BHT-t szabadgyökmegkötő hatása miatt építik be a fényvédőkbe, de bizonyos körülmények között allergizálhat, akárcsak a PEG, ami érzékeny bőrűeknél még aknékat is okozhat.

A titán-dioxid önmagában gyulladáscsökkentő hatású, viszont magas faktorszámú készítményekben olyan mennyiségben fordulhat elő, hogy eltömítheti a bőrt.

– A fényvédő hatását megsokszorozhatjuk, ha (nem a strandon) alapozó alatt használjuk – tette hozzá a kozmetikus. – Ám ennek is lehetnek veszélyei, ugyanis ha az alapozóból vaspigmentek válnak ki, olyan szabadgyököket képezhetnek, amelyek roncsolják a bőrt.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...