Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hidegben is sikkesen
Idén is divatosak a hosszú fazonú téli­kabátok. Fotóillusztráció: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Hidegben is sikkesen

| Madarász Réka | Sztárok

A hidegebb hónapokban sem kell lemondanunk a nőies megjelenésről, hiszen az üzletek választéka olyan gazdag, hogy mind a csizmák, mind a kabátok között megtalálhatjuk a szoknyával is viselhető fazonokat.

A csizmák esetében egy stílustól független szabály van: muszáj próbálni a hosszokat. Az ugyanis, hogy melyik csizma mutat jól rajtunk, nemcsak a magasságunktól függ, hanem befolyásolja a testalkatunk, továbbá az is, milyen hosszúak és szélesek a lábaink. Mivel csak elvétve fordul elő, hogy ugyanazt a csizmát többféle szárbőséggel is lehetne kapni, sokan küzdenek azzal a problémával, hogy vagy nem tudják a lábbelik cipzárját felhúzni, vagy pedig a szára lötyög a lábukon. Akiknek nagyon vékony a vádlijuk, azoknak érdemes elasztikus szárú modellt (harisnya- vagy zoknicsizma), illetve bokacsizmát választaniuk. Az is egy megoldás, ha rájátszanak a vékonyságra, és lezserebb, rogyasztott szárú fazonnal próbálkoznak. Azoknak viszont, akiknek vastag a vádlijuk, épp ezeket ajánlott kerülniük, minden más fazont viszont viselhetnek, ami kényelmesen felmegy a lábukra. Nekik inkább arra kell odafigyelniük, hogy a többi ruhadarabbal ne vastagítsák még tovább a lábszárukat.

Az sem mindegy, hogy milyen fazonú szoknyához milyen csizmát viselünk. A klasszikus, térdig vagy térd alá érő ceruzaszoknyához leginkább a magas sarkú bokacsizmák, cipőcsizmák illenek. A miniszoknya és a combcsizma párosa biztos befutó, de könnyen közönséges hatást kelthet. A miniszoknyákhoz a legjobban a bokáig érő, magas sarkú és talpú csizmák illenek. A legpraktikusabb darabok a hideg hónapokra a vastagabb anyagú midi szoknyák, melyeket legalább térdig érő csizmával érdemes társítanunk.

– A kabátok közül továbbra is az oversize, köntös fazonú darabok a legnépszerűbbek kötővel – tudtuk meg Szilágyi Katalin divat- és stílustervezőtől. – Idén a hangsúly a kabát felső részére tevődik át, főleg a gallérra. Újdonság a kétsoros gombolás is. A bő, steppelt kabátok vagy lábszárközépig, vagy bokáig érnek, de menő a rövid is. Az anyag sportosságát a fazon nőiessége ellensúlyozza. Nagyon trendi a kocka minden változata. Továbbra is díszítenek szőrmével, ami – a fenntarthatóság jegyében – kizárólag műszőrme, ahogy a valódi bőrt is egyre inkább a vegán bőr váltja fel.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...