Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ha ősz, akkor sütőtökszezon!

A dietetikus válaszol

Ha ősz, akkor sütőtökszezon!

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Ki ne kedvelné azt az érzést, mikor kint hideg, nyirkos az idő, bent pedig sül a sütőben a finom sütőtök, és egy pohár meleg teával várjuk, hogy kész legyen?

A sütőtök több szempontból is kiváló alapanyag. Tápanyagokban gazdag, kiemelkedően magas A-vitamin-tartalma van, illetve narancssárga színe köszönhető a magas béta-karotin-tartalmának, ami előanyagként szolgál az A-vitamin-szintézisben. További vitaminok és ásványi anyagok, melyek jelentősek a sütőtökben: C-vitamin, cink, B-vitaminok, folsav.

Magas víztartalmának köszönhetően könnyen emészthető, hamar elkészül, kalóriatartalma alacsony. 100 gramm sütőtök nyolcvan kalóriát és 16,5 gramm szénhidrátot tartalmaz. Cukorbetegek étrendjébe is beépíthető, akár kisétkezésre, egy marék olajos mag vagy két–három darab rostdús keksz társaságában.

Kiváló alapanyag, a konyhában sokrétűen felhasználható. Készíthetünk belőle akár főzeléket, krémlevest, zöldséges levest, köretet, süteményt is. Anyukák, ha most kezdtétek a hozzátáplálást a babátokkal, a sütőtök biztosan egy jolly joker lesz, hiszen könnyű pürésíteni, finom, ízletes, jól kombinálható akár gesztenyével, cukkinivel, húsokkal. Darabos táplálásnál pedig könnyen felvágható, puha, önállóan is tudja enni a baba, vagy később beletehető akár muffinba, készíthetünk sütőtökös banánkenyeret is. 

Recept egy finom és gyerekbarát sütőtökös muffinhoz:

Hozzávalók: 400 g sütőtök (sütés utáni kikapart rész), 100 g Graham liszt, 150 g finomliszt (BL55), 1 csapott teáskanál fahéj, 1 csipet vaníliaőrlemény, 2 db tojás, 100 g puha vaj, 1 dl tej, 1 csomag sütőpor.

Elkészítés: A vajat picit felolvasztjuk, kikeverjük a tojással, hozzáadjuk a tejet, majd jöhetnek a lisztek és a sütőpor, fűszerek. A végén belekeverjük a sütőtök pürés masszáját. Ha lazítani szeretnénk az állagon, még adhatunk hozzá kevés tejet. Formákba töltjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25–30 percet sütjük. 1 éves kor felett, ha nincs ellenjavallat (ételallergia), bátran kínálható, tökéletes uzsonna. 


Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...