Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Grandiózus tervek
A Dalriada már 12 lemezt adott ki – a decemberi koncerten ezekről hallhat dalokat a közönség.

Egyedi kiadvánnyal készül a soproni Dalriada

Grandiózus tervek

| Kóczán Bálint | Sztárok

Egy egész estés történelmi nagyjátékfilm és a hozzá tartozó filmzene kiadását tervezi a Dalriada. A nemzetközi berkekben is elismert soproni folk metal stílusú banda budapesti lemezbemutatója mellett december 11-én Sopronban lép fel. Ficzek András frontemberrel beszélgettünk.

– Nem unatkozott a csapat mostanában. Jól gondolom?

– Igyekeztünk minél több helyen megmutatni magunkat, de a járvány nagyon sok lehetőséget nem hagyott a kibontakozásra. A felerészt magyar és felerészt külföldi fellépések viszont igazán jól sikerültek.

– Mely országokban léptetek fel?

– A többszörösen elhalasztott Európa-turnénkat sajnos végképp törölték, mert egy nemzetközi stábot mozgató, sok országból érkező produkció a határátlépések során szinte megoldhatatlan logisztikai problémákba ütközött volna a Covid-helyzet miatt. Maradtak a csillagtúraszerűen lebonyolított fellépések, jellemzően Németországban.

– December 11-én viszont nagy durranásra készültök…

– Valóban. A korábbiakhoz képest kifejezetten intenzíven próbálunk, és az év hátralevő két fellépésére egy felforgatott, sok újdonságot is tartalmazó szettel készülünk. A soproni koncert a népszavazás 100. évfordulójának apropójából szerveződik. Soproni zenekarként, lokálpatriótaként szükségét éreztük, hogy legyen egy olyan rendezvény is, ahol mi, soproniak is közösen emlékezhetünk, illetve helyiként, érintettként színpadra állhatunk.

– Kik zenélnek még a GYIK Rendezvényházban a koncerten?

– Az este négy zenekarából három soproni. A fennállása 40. évfordulóját ünneplő Moby Dick minden rockrajongó számára legendának számít. Az Innistrad is régóta öregbíti már városunk hírnevét, illetve mi három kontinens huszonhét országában adott koncertjeinkkel, tizenkét lemezünkkel szülővárosunkban is igyekszünk majd bizonyítani. A negyedik fellépő a felvidéki Rómeó Vérzik lesz – szintén nagy múlttal büszkélkedhet. Bízunk benne, hogy akár hagyományt is teremtünk a későbbiekben.

– A jövőbeli terveitek között szerepel egy igazán egyedi kiadvány létrehozása is.

– A közelgő budapesti lemezbemutató és a soproni rendezvényre való felkészülés mellett valóban egy kiadványt tervezünk a jövő évre. Egy egész estés történelmi dokumentum–játékfilmet, amelynek filmzenéjét természetesen mi adjuk majd. Ennek a grandiózus tervnek a csiszolása folyik jelenleg. A film a 18–19. századi betyárvilág bemutatását tűzte ki célul, jelenleg a finanszírozás kérdéseit próbáljuk tisztázni.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...