Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Főszerepben a filmslágerek
– A filmek világa köré rendezzük a zenei megjelenésünket – mondta Varjaskéri Anita, a CinemaSense énekesnője. Fotó: Rombai Péter

Tartalmas nyárra, sok fellépésre készül a CinemaSense

Főszerepben a filmslágerek

| Kóczán Bálint | Sztárok

A Soproni Borünnep forgatagában több helyi zenekar különleges produkcióval készül: ilyen például a Cinema­Sense, amely kimondottan régi magyar filmslágereket ad elő május 31-én.

– A borünnepre színes repertoárral készülünk, igyekszünk minél többet abból a stílusból megmutatni, amely jellemző ránk, amelyet kedvelünk, és amely érdekes a közönség számára – kezdte Varjaskéri Anita.

A CinemaSense énekesnője azt mondta, a legtöbb dal talán Karády Katalintól és Jávor Páltól hangzik el. A soproni formáció május 31-én ugyanis a borünnep egyik fellépő zenekara lesz. Hogy mitől is különleges ez a csapat?

– Régi magyar filmslágereket játszunk egészen a magyar film megjelenésétől, tehát az 1920-as évektől úgy a hatvanas évekig. Ebbe nagyon sok stílus belefér, hiszen a dalok is különböző stílusokból kerülnek ki.

Az országban is egyedinek számító zenekar épp a ­Covid előtti lezárás évében alakult. Eleinte ketten zenéltek együtt: Erőss Sándor harmonikán játszott, Anita énekelt. Két évvel később a ritmusszekció erősödött Pfaff Lászlóval, akinek komoly zenekari múltja van Sopronban.

– Lényegében az együttes neve is magában foglalja, hogy a filmek világa köré rendezzük a zenei megjelenésünket – folytatta az együttes énekesnője. – Ebben elsősorban a hagyományos, fekete-fehér filmek zenéi vannak túlsúlyban. Egy-két külföldi dalt is feldolgozunk, de ezeknek is megvannak a magyar gyökerei. Vagy azért, mert eredetileg magyar volt a dal szerzője, de külföldi filmben vált világhírűvé, vagy sok magyar filmszínésztől hallhattuk, ismerhettük meg.

A CinemaSense eddigi fennállása alatt már sok helyen megfordult: itt, Sopronban a Cédrus könyvkereskedés a kedvenc helye, de Budapesttől Baranyáig Magyarország különböző pontjain felléphetett már a filmes zenét játszó csapat.

A nyár egyik érdekes helyszíne lesz Écs, a Cifrásdi Piknik, ahol az egyik napot (július 26.) négy soproni zenekar műsora adja majd: a Fajkusz Banda, a BluesHangers, a Kaptza és a CinemaSense.

– Erőss Sándor lesz a kapocs a három együttes között, őt fogja leginkább igénybe venni a három koncert, mivel három zenekarnak is tagja.

CinemaSense koncert: Május 31., péntek 18.20, Soproni Borünnep

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Hódít az elegancia

Hódít az elegancia

2024. 06. 12. | Madarász Réka

Szinte naponta megjelennek a különböző platformokon az aktuális körömtrendek. A hölgyek követik az influencerek, sztárok ajánlásait, a műkörömgyártók...