Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fontos a lábunk ápolása

Fontos a lábunk ápolása

| Madarász Réka | Sztárok

A zord időben sokunknál a legfontosabb szempont, hogy a csizmánk, bakancsunk minél melegebb legyen. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a lábápolásról elfeledkezni, aminek káros következményei lehetnek.

Bár a hidegebb hónapokban nincs szem előtt a lábunk, az ápolására talán még nagyobb figyelmet kell fordítanunk, mint nyáron, hiszen a nap nagy részében zárt cipőt viselünk, ami miatt nem tud megfelelően szellőzni. Ha egész télen gondoskodunk róla, akkor a meleg beköszöntével sem kell hanyatt-homlok rohannunk a pedikűröshöz, hogy helyrehozza a helyrehozhatatlant.


Mindennek az alapja a megfelelő méretű és anyagú cipő kiválasztása. A túl szoros és a túlságosan tág lábbeli egyaránt bőrkeményedések kialakulásához és lábfájdalmakhoz vezethet. A szintetikus anyagból készült csizmákba és nejlonzoknikba beleizzadhat a láb, a nedves környezet pedig táptalaja lehet a gombás fertőzéseknek és egyéb bőrbetegségeknek. Tehát ne sajnáljunk áldozni egy jó minőségű, kívül-belül bőr cipőre, és válasszunk pamut anyagból készült zoknit!
– Télen egyébként is szárazabb a bőrünk, a cipő viselése miatt pedig könnyen megkeményedhet a talpunkon és a sarkunkon – mondta el Kovácsné Erzsi kéz- és lábápoló. – Megelőzésképpen legalább naponta egyszer alaposan kenjük be valamilyen puhító, vitaminos krémmel. Az esti áztatás szintén csodákra képes – a vízbe teafaolajat, ecetet vagy szódabikarbónát téve pedig még a gomba ellen is védekezhetünk.


Körmünk ilyenkor ugyan jóval lassabban nő, mint nyáron, három–négyhetente érdemes levágnunk. A benőtt köröm rendkívül kellemetlen lehet, egy jó szakember azonban meg tud szabadítani a fájdalmaktól.


– Azoknak, akiknek gyorsan felszaporodnak a bőrkeményedései vagy tyúkszem kialakulására hajlamosak, érdemes négy–öthetente felkeresniük egy pedikűröst – fejezte be a beteg köröm és beteg bőr kezelésére, gyógyítására is szakosodott specialista. – A bokasüllyedés, bütykök okozta tüneteket pedig a drogériákban is kapható tehermentesítő eszközökkel enyhíthetjük.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...