Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életmódváltás tudatosan
Hodvogner Katalin dietetikus és személyi edző Fotó: Griechisch Tamás

Életmódváltás tudatosan

| Madarász Réka | Sztárok

Az ünnepek alatt felszedett kilók és az újévi fogadalmak valószínűleg mind-mind szerepet játszanak abban, hogy az évnek ebben az időszakában a konditermek zsúfolásig megtelnek, a diétás ételeket árusító cégek forgalma pedig az egekbe szökken.

Január az a hónap, amikor még tart a lelkesedés, amelynek hatására újévkor eltökéltük, hogy gyökeresen változtatunk az életvitelünkön. Szeptember mellett ilyenkor kezdenek a legtöbben fogyókúrába és életmódváltásba. Ha azt szeretnénk, hogy a kitűzött céljaink valóban megvalósuljanak, rendkívül fontos, hogy reális elképzeléseket fogalmazzunk meg, másrészt pedig, hogy olyan módszert válasszunk, ami nem ígér hirtelen, drasztikus változást. 

– A javasolt, hosszú távon tartható súlyvesztés heti fél–egy kilogramm – tudtuk meg Hodvogner Katalin dietetikus és személyi edzőtől. – Fel kell készülnünk arra, hogy az életmódváltás mindig áldozattal jár. Ha például úgy döntünk, hogy ezentúl magunk készítjük el az ételeinket, akkor a főzésnek helyet kell szorítanunk a napi teendőink között.

Kati azt ajánlja, a lépések megvalósításához készítsünk tervet, amely kapaszkodóként szolgálhat az utunk során. A fegyelem és kitartás mellett szakmai iránymutatásra is szükségünk lehet. Korrekt étrend kialakításához kérjük dietetikus segítségét, a testmozgással kapcsolatos kérdéseinkkel pedig forduljunk személyi edzőhöz. A szakemberek figyelembe veszik aktuális állapotunkat és a már kialakult betegségeinket. Ha valaki most szeretne elkezdeni sportolni, a bikiniszezonra remek formába hozhatja magát, sőt a mozgás még a téli depressziónak is remek ellenszere. Heti két alkalom kezdetnek éppen elég, ehhez azonban tartsuk magunkat hosszú távon.

A dietetikusnál lehetőség van étrendi tanácsadásra csoportos formában is. Megfelelő számú érdeklődő esetén Kati tavasszal tervezi a foglalkozások elindítását. 

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...