Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Élete a túravezetés

| Madarász Réka | Sztárok

Tislér Diána Ausztriában elvégezte a túravezetői tanfolyamot. Az elkötelezett természetbarát azon kevesek egyike, aki megtalálta azt a tevékenységet, amibe bele tudja adni a lelkét.

Dia Bakonyszentkirályról származik, de észak-nyugat-dunántúlinak tartja magát. Számára nincsenek határok, mert ahogy mondja: „itthon vagyok otthon”. Mivel édesapja vadőr volt, szinte „belenőtt” az erdők–mezők világába, és tudatosan készült a Soproni Egyetem természetvédelmi mérnök szakára. 

– Miután remekül sikerült a szakdolgozatvédésem, úgy gondoltam, mindenem megvan ahhoz, hogy megfelelő munkát találjak: elhivatottság, motiváció és tudás – mesélte a vidám ifjú hölgy. – Jelentkeztem az ország szinte minden erdei iskolájába és nemzeti parkjába, de hiába, így kénytelen voltam Ausztriában a vendéglátásban elhelyezkedni.

Négy év után Dia végre a szakmájában kapott állást: közmunkát vállalt a Fertő–Hanság Nemzeti Parknál. A kötelező feladatok elvégzésén kívül túrákat vezetett, fordított, turisztikai kutatást végzett, igyekezett megismerkedni a helyi emberekkel.

– 2015-ben végeztem el a Neusiedlersee–Seewinkel Nationalpark túravezetői tanfolyamát – folytatta a lány. – Egy tíz főből álló bizottságot kellett meggyőznöm arról, hogy érdemes felvenniük. 250-ből 25-en kerültünk be a tanfolyamra, ahol a bécsi egyetemek legjobb professzorai tanítottak egy éven keresztül.

Miközben vendéglátózott és még a nemzeti parknak is dolgozott, Dia úgy döntött, elindítja a saját vállalkozását. Egyedi túrákat vezet, ahol a természeti kincsek megtekintését kulináris élvezetekkel és helyi emberek történeteivel köti össze. 


Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...