Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bármikor elkezdhetünk sportolni
– Az állapotfelmérés során kiderül, hogy kinek, milyen mozgásforma ajánlott – mondta Kelemen Benjamin személyi és rehabilitációs edző. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Bármikor elkezdhetünk sportolni

| Madarász Réka | Sztárok

A tavasz beköszöntével egyre szívesebben mozdulunk ki a meleg kis fészkünkből. A ragyogó napsütés jelzi a bikiniszezon vészes közeledtét, vagyis épp itt az ideje, hogy elkezdjünk sportolni.

– Mivel felnőttként a testünk már nem kapja meg azt az egészséges terhelést, amit gyerekként például fára mászás közben, mindenkinek ajánlom a rendszeres mozgást – osztotta meg velünk a tapasztalatait Kelemen Benjamin személyi és rehabilitációs edző. – Minél előrehaladottabb korban vagyunk, annál fontosabb a rendszeres mozgás, hiszen lelassítja az öregedési folyamatokat, megelőzi a csontkopást, megnyugtatja az idegrendszert, javítja a közérzetet, az állóképességet, és még tovább sorolhatnám az előnyeit.

A számunkra megfelelő mozgásforma kiválasztása attól függ, hogy mihez vagyunk hozzászokva. Mivel a kor előrehaladtával nő a sérülés veszélye, a kezdőknek érdemes szakember segítségét kérniük.


– Az állapotfelmérés során kiderül, hogy kinek, milyen mozgásforma ajánlott – folytatta Kelemen Benjamin. – Ha tegyük fel, az illető egész nap ül, akkor nem feltétlenül a spinning a legjobb döntés, hiszen épp az lenne a feladata, hogy abban a heti két–három órában, amit az edzőteremben tölt, végre álljon fel, ugráljon, jógázzon.

A nők általában az alsótestük, a férfiak a felsőtestük edzésére törekszenek elsősorban, ám ez nem jelenti azt, hogy a többi testrészt el lehet hanyagolni.

– Ha valamelyik testrész erősebb lesz, mint a többi, felborul az izomegyensúly, a statika – részletezte a szakember. – Ha valaki például egyoldalúan csak a felsőtestét edzi, egy idő után nem fog tovább fejlődni, mert a szervezet törekszik az egyensúlyra. Ennek felborulása hosszú távon helytelen testtartáshoz, mozgásszervi problémákhoz vezethet, amit a szervezet fájdalommal jelez.

Vagyis bármilyen életkorban elkezdhetjük a testmozgást, viszont az legyen minél változatosabb! Ha hosszú távú egészségmegőrzésre és mozgékonyságra törekszünk, akkor az edzés tartalmazzon kardiovaszkuláris, erősítő és nyújtó–mobilizációs mozgást egyaránt.



Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...