Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az otthoni hajfestés titkai

| Madarász Réka | Sztárok

Bár már nyitva vannak a fodrászatok, egyesek anyagi megfontolásból, mások időmegtakarítás céljából mégis az otthoni hajfestés mellett döntenek. Ha nem szeretnénk más árnyalatot kapni, néhány dologra érdemes odafigyelni.

A megfelelő festék kiválasztásával kapcsolatban érdemes kikérnünk a fodrászunk véleményét. Kevesen tudják, hogy a festék dobozán az első szám jelenti a színmélységet: 1-fekete, 3-sötétbarna, 4-középbarna, 5-világosbarna, 6-sötétszőke, 7-középszőke, 8-legvilágosabb natúr szőke. Ha nem akarunk csalódni, válasszunk mindig egy árnyalattal világosabbat, mint amilyen színt szeretnénk. Ha például valaki világosbarnára vágyik, érdemes a 6-os sötétszőkét levennie a polcról. Ha világosítani szeretnénk a hajunkat, akkor mindenképp kérjük fodrász segítségét!

– Gyakori hiba, ha az egész hajat bekenjük, holott csak a tövét kellene – tudtuk meg Boda Balázs Ferenc mesterfodrásztól. – Osszuk a hajunkat négy részre: húzzunk egy vonalat középen (az orrnyereg irányától a tarkóig), egy másikat pedig az egyik fültől a másikig. A festést mindig hátul kezdjük, mert ott erősebb és kevésbé roncsolt a haj. Ha tehetjük, akkor valakit kérjük meg, hogy hátul a tövet felfesse, mert ez magunknak szinte lehetetlen.

Miután a tövet befestettük, a hatóidő eltelte után egy kis vízzel emulgáljuk, és 5–10 percig még rajta hagyva a festéket frissítsük fel a színt! Ez azért is fontos, mert ha a teljes hajat befestjük, besötétedhet a szín. Az alapos öblítés szintén lényeges, mert ha egy kis festék is marad a hajon, néhány mosásig még száraz lehet. A hajat minden esetben kétszer mossuk meg, a pakolást 5–8, a balzsamot pedig 2–3 percig hagyjuk rajta!

– Festés után mindig meg kell szárítani a hajat – hívta fel a figyelmünket Boda Balázs Ferenc. – 24 órán belül véletlenül se mossunk hajat, mert a szín kivilágosodhat, kivéve, ha éppen ez a célunk. Ne vasaljuk, ne hőkezeljük, kerüljük a párát és a gőzt és lehetőleg az edzést is!

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...