Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az otthoni arcápolás

| Madarász Réka | Sztárok

Sokan talán nem így fogják fel, de a szépségszalonok zárva tartása alkalmat adhat a bennünk rejlő kreativitás kibontakoztatására. A házi praktikák bevetésével ráadásul még pénzt is megtakaríthatunk.

Az otthoni arcápolás a bőr megtisztításával kezdődik, amihez használhatunk zselét vagy habot is, de a legszerencsésebb a jól bevált arctej. 

– Sokan az arctejet és a tonikot is vattakorong segítségével viszik fel a bőrükre, én viszont más módszereket alkalmazok annak érdekében, hogy az anyag ne vesszen kárba – osztotta meg velünk tapasztalatait Mesterházy Márta kozmetikusmester. – Az arctejből egy kicsit a kezembe nyomok, körkörös mozdulatokkal eloszlatom a bőrön, majd vizes szivaccsal vagy frottír kesztyűvel lemosom. Ezután következik a tonik, amelynek régen az volt a szerepe, hogy a lúgos kémhatású arctejet semlegesítse. Mivel a mai tejek rendkívül kímélőek, erre már nincs szükség, viszont a tonikokkal számos hasznos hatóanyagot juttathatunk a bőrünkbe. A legjobb, ha a tenyerünkbe nyomjuk, és beütögetjük.

A következő lépés a radírozás vagy peeling, ami szárító hatása miatt száraz és érett bőrűeknek nem ajánlott. A problémás, illetve a korpás, szeborreás bőr viszont kifejezetten igényli, hogy legalább heti egyszer megszabadítsuk az elhalt hámsejtektől. A radírozás fokozza a vérbőséget, finomítja, frissíti a bőrfelszínt, halványítja a foltokat. Aludttej, kefír, joghurt, gyümölcslé, kávézacc vagy akár olajos magvak felhasználásával mi magunk is remek peelinget készíthetünk – az interneten található receptek tárháza kifogyhatatlan.

– Szintén legalább heti egyszer javasolt arcmaszkkal újjá varázsolnunk a bőrünket – tette hozzá Márti. –A szeborreás és tisztátalan bőrrel csodákat tesz a tisztító hatású élesztőmaszk: oldjuk fel az élesztőt tejben, keverjük addig, amíg krémes állagú nem lesz, ecsettel vigyük fel az arcra, és 20 perc elteltével mossuk le. A normál bőr hidratálásáról még egyszerűbben gondoskodhatunk: csupán uborkakarikákat kell az arcunkra helyeznünk. Extra érzékeny bőrűek is használhatják a túrót joghurttal összekeverve, mely táplál és tisztít. Halványít és ránctalanít a tojássárgája és a citromlé keveréke, amihez a citrom lereszelt héját is hozzáadhatjuk. Ha valóban látványos hatást szeretnénk elérni, szerezzünk be fürjtojást a pakoláshoz!

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...