Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az egyensúly útján

| Madarász Réka | Sztárok

Miután saját életében megjárt nagy mélységeket is, Nógrádi Nóra elindult az önismeret útján. Ma már másoknak segít: elsősorban kapcsolataik rendezésében és kommunikációs stílusuk javításában.

Nógrádi Nóra saját tapasztalatainak és tanulmányainak köszönhetően tett szert olyan ismeretekre, amelyeket felhasználva ma már másokat is tud támogatni abban, hogy negatív élményeik ellenére is helyt tudjanak állni a világban. 

– A saját életem eseményei közben és kapcsán került az életembe a kvantumpszichológia – mesélte Nóra. – Nagyon hálás vagyok a tanáraimnak, mert azt sulykolták belénk, hogy a spiritualitás rendkívül fontos, de az elődeink által összegyűjtött tudás is. Az életben a feladataink a kapcsolatainkhoz kötődnek, ezek megfelelő működéséhez pedig elengedhetetlen a jó kommunikáció.

A tudományos alapokon nyugvó önismeret azért lényeges, mert megérteti, ha gondunk van a kapcsolatainkkal és a kommunikációnkkal. Kiderül, hol értelmezzük félre a világból felénk érkező ingereket; hol visszük el őket a gondolatolvasás irányába; illetve melyik területen és miért hiányos az empatikus készségünk. Ha Nórához valaki segítségért fordul, ezt a vezérfonalat tartja szem előtt, a közös munkához pedig a dráma adta lehetőségeket is kiaknázza. A dráma ugyanis egyedülálló abban, hogy az ésszel való felfogáson és értelmezésen túl érzéseket hív elő és tapasztaltat meg – így az érzelmeken keresztül értjük meg a helyzetünket.

– Ahhoz, hogy a kapcsolataink egyensúlyba kerüljenek – mindezeken túl –, szükség van arra is, hogy felismerjük, nekünk mire van szükségünk, és az igényeinket megfelelő módon (asszertívan) ki is tudjuk fejezni a környezetünk felé – fejezte be Nóra. – Az a tapasztalatom, hogy az önismeretből fakadó nyereség általában emel: ha látjuk, hogy meg tudjuk magunkat értetni, nem kerülünk indulatba másokkal, sikerélményt vált ki. Nem mindegy azonban, hogy az önismereti úton mennyire lesz társunk az alázat, melynek hiányában beleeshetünk abba a hibába, hogy az egónk kövéredik.

Az egyensúly eléréséhez nélkülözhetetlen, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, illetve hogy tudatosítsuk: az önismeret egy olyan ösvény, amelynek sosincs vége.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...