Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az egészséges táplálkozás
– Az étrendünk mindenképpen tartalmazzon zöldséget, lassan felszívódó, értékes szénhidrátokat! – javasolta Hodvogner Katalin dietetikus és személyi edző. Fotó: Filep István

Az egészséges táplálkozás

| Madarász Réka | Sztárok

Tavasszal nemcsak a nagykabátok lekerülése ösztönöz bennünket arra, hogy kicsit jobban odafigyeljünk magunkra. A napsütés jobb kedvre derít, így szívesebben változatunk a berögzött szokásainkon is.

A szervezetünkre a legnagyobb veszélyt az egyoldalú táplálkozás jelenti. Érdemes tartanunk magunkat ahhoz a szabályhoz, hogy minden tápanyagcsoportból fogyasszunk rendszeresen.

– Az étrendünk mindenképpen tartalmazzon zöldséget, lassan felszívódó, értékes szénhidrátokat, például teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, kölest, bulgurt, gerslit, kuszkuszt! – javasolta Hodvogner Katalin dietetikus és személyi edző. – A testünk megfelelő működéséhez elengedhetetlenek a fehérjék is – a húsok, a hal, a tojás és a tejtermékek.

A folyadékbevitel fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni: igyunk meg naponta legalább másfél liter tiszta vizet! A bélrendszerünkben dől el, hogy mennyi vitamint, ásványi anyagot vagyunk képesek hasznosítani, ezért – annak megóvása érdekében – fogyasszunk naponta joghurtot, kefirt, rostokban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket (többek között céklát, brokkolit, almát)!

– Az egészséges táplálkozásban nincs tiltott étel, csak kerülendő mennyiség – folytatta Kati. – Édességet, csokit, sütit soha ne étkezés helyett együnk, a gyakoriságát pedig lehetőleg csökkentsük heti két alkalomra.

Az étrend-kiegészítők szedése helyett a változatos, sokféle alapanyagot tartalmazó étrenddel hatékonyabb működésre serkenthetjük a szervezetünket. A D-vitamin kivételt képez ez alól, amelynek – főleg a téli időszakban – szükséges lehet a pótlása. A szabad levegőn való mozgás a vírushelyzetben is megengedett, és figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű pihenésre, regenerálódásra is!

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...