Adventi lakásdíszítés

| Madarász Réka

Lassan közeledik az advent, a várakozás időszaka. Az ünnepekre való ráhangolódáshoz szinte elengedhetetlenül hozzátartozik otthonunk feldíszítése.

Az üzletekben a karácsonyi dekorációk kínálata óriási, így a lehetőségeinknek csak a jó ízlés és persze a pénztárcánk szab határt. 

– A trendek 3–5 évente ismétlődnek, tehát ha azt szeretnénk, hogy lakásunkban összhang uralkodjon, ne az állandóan változó divatot kövessük, hanem igazítsuk a díszítést otthonunk stílusához! – javasolja Ignácz Gabriella lakberendező. – Minimál stílus esetében például többnyire csak gyertyákkal teremtenek ünnepi hangulatot, azok közül is az egyszerű vonalvezetésű, kocka- vagy hengergyertyákat részesítik előnyben.

A legtöbben minden évben a klasszikus arany és piros párosításnál maradnak. Ele­ganciát sugároz a sok fehér, a fémesen fénylő arany és ezüst – üveggel, gyönggyel és fa díszítőelemekkel kiegészítve. A légies angyalkák, fenyőfák, dobozkák, tálkák, asztaldíszek, a csúcsos süvegű manók és a copfos angyalok elmaradhatatlan kellékei a karácsonynak. Rendkívül népszerű az úgynevezett havas stílus: fehér alapszín ezüsttel és mohazölddel kombinálva. Kiegészítő lehet szinte minden, ami téli, ünnepi hangulatot áraszt: hóemberfigurák, jégcsapok vagy egy havas koszorú. A természet közeli díszvilág hívei természetes anyagokat – makk, toboz, fenyőág, fa – és színeket – sötétbarna, sötétzöld, konyak – használnak. A luxus megszállottjai előnyben részesítik a fekete, a mélykék és az arany árnyalatokat, az anyagok közül pedig a bársonyt. Ehhez a stílushoz remekül illenek a porcelán- és üvegkristály figurák.

– Adventi koszorú nélkül nem ünnep az ünnep – fejezi be Gabi. – Nagyon fontos, hogy színben és díszítésben harmonizáljon a többi dekorációval. Ma már a hagyományos három lila és egy rózsaszín gyertya helyett sokan négy egyforma színűt választanak.

Teljes verzió