Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A színek lélektani hatásai

| Madarász Réka | Sztárok

Akár lakberendezésről, akár ruhaválasztásról van szó, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyik árnyalattal milyen hatást gyakorolhatunk – a környezetünkre és természetesen önmagunkra is.

A nyugtató kék a legnépszerűbb szín. Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, ezért viselése állásinterjún kifejezetten ajánlott, sőt étvágycsökkentő hatása miatt fogyókúrázók is bevethetik. Fokozza a hatékonyságot, ezért előszeretettel alkalmazzák irodákban. A zöld a második legkedveltebb szín. Enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit, segít a megújulásban és a belső harmónia megteremtésében. A sötétzöld férfias, konzervatív, és jólétet sugároz. Az izgalmas, kalandos, erős, dinamikus piros a szerelem és a szenvedély szimbóluma. Ösztönző, stimuláló, energetizáló hatása van, azonnal magára irányítja a figyelmet. Fokozza a lelkesedést, emeli a vérnyomást, a légzést, a szívverést és a pulzusszámot, gyors cselekvésre ösztönöz, fokozza az étvágyat. A vidám és jókedvű sárga optimizmust, boldogságot, melegséget, energiát áraszt. Stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat, élénkíti a kommunikációt. Aktivizálja a memóriát, és elősegíti a koncentrációt. A lila hatalmat, jólétet, luxust sugároz, ösztönzi a kreativitást, nyugtatja az idegeket. A narancs a legmegosztóbb szín: vagy imádjuk, vagy utáljuk. Melegséget, barátságosságot, megbízhatóságot sugall, körültekintésre figyelmeztet. A fehér a tisztaságot jelképezi, a semlegesség, erkölcsösség, a béke, a nyugalom és a tökéletesség színe. A konzervatív, kifinomult, előkelő szürke az értelem, a tudás és a bölcsesség megtestesítője, ugyanakkor a pesszimizmust, a melankóliát és az unalmat is reprezentálja. 

Ne felejtsük el azonban, hogy a legelőnyösebb megjelenést akkor érhetjük el, ha a színtípusunknak megfelelő árnyalatokat választjuk – a butikokban és a drogériákban egyaránt.


Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...