Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A Sop-Rock győztese
Szép élményekkel gazdagodtak az Öröm a zene döntőjében a kisbetűs ünnepnapok zenekar tagjai.

Nagy jövő előtt áll a „kisbetűs ünnepnapok” nevű zenekar

A Sop-Rock győztese

| Kóczán Bálint | Sztárok

A „kisbetűs ünnepnapok” nevű formáció lett az idei Sop-Rock fesztivál egyik díjazott zenekara, amely az Öröm a zene budapesti döntőjében is fellépett, nyáron pedig a Strand Fesztiválon zenélhet.

A kilencedikes osztálytársak szerettek zenélni, gondoltak egyet, és létrehozták bandájukat. Nagyjából így kezdődött a kisbetűs ünnepnapok története, amely az idei Sop-Rock tehetségkutató fesztivál első helyezettje lett.

– A kisbetűs ünnepnapok első próbája a mai felállás gerincével 2018. október 17-én történt, ezt tartjuk az alakulásunknak – mesélték a főváros környéki srácok. Hárman, Gollob Marci, Torda Barnabás és Velek Domonkos álltak össze. Marci gitáros, aki gyakran vokálozik, újabban pedig énekel és dalokat is szerez, Torda Barnabás basszusgitáros, akinek szintén vannak vokális feladatai, Velek Domonkos frontember–énekes–dalszerző–billentyűs a zenekarban, illetve csatlakozott hozzájuk Kiss Konrád dobos.


A banda célja egyértelműen az, hogy feszegesse határait, sose csinálják kétszer ugyanazt. – Izgalmas zenét szeretnénk játszani, de olyat, ami könnyen rezonál a közönséggel. Valahogy úgy alakult, hogy a szövegeink eléggé borongósak, kicsit a feszültség levezetésére is szolgálnak. Aztán valamilyen módon kapcsolódunk az impresszionizmushoz is, előfordul, hogy a zene és a szöveg együtt inkább egy érzést szolgál, mint egy konkrét üzenetet.

A fiatal zenészek elárulták, valami szokatlan nevet szerettek volna, amire az emberek felkapják a fejüket, amivel könnyen lehet őket azonosítani.

– Több gyenge próbálkozás is volt. Marci nagyon kritikus volt minden ötlettel kapcsolatban, Domi pedig gyakorlatilag „túljárva az eszén”, belemagyarázta a kisbetűsbe az alázatot, az ünnepnapokba pedig az elhivatottságot. Így már mindenki elégedett volt – nevettek.

A SopRock megnyerése miatt a kisbetűs ünnepnapok játszhat majd a Strand Fesztiválon, ami a tagok számára egészen hihetetlen, de az Öröm a zene döntőjében is szép élményekkel gazdagodtak. – Most épp egy lemezen dolgozunk. Azt érezzük, hogy kicsit elkezdett „klasszicizálódni” a zenénk, ami magabiztossággal tölt el minket. Kompaktabb, modernebb hangzás felé mozdulunk el.

A srácok azt is elmondták, nagyon szerették a VOLT Fesztivált, és sajnálják, hogy jövőre nem rendezik meg. Bármikor szívesen visszatérnének Sopronba, hogy a helyi varázslatos légkört újra átélhessék. Remélik, hogy a Sop-Rock után lesz lehetőségük ismét koncertet adni a városban.

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...