Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A művészet gyógyító ereje

| Madarász Réka | Sztárok

Pintér Zsuzsa textilművész évekig tartó önismereti munkája során találkozott a művészetterápiával. Antalfai Márta módszere annyira magával ragadta, hogy úgy döntött, nyugdíjas éveiben a művészetek gyógyító erejét mások megsegítésére használja.

„A művészetterápia világa – a barlangrajzoktól napjainkig” címmel tartott előadást múlt héten a Várkerület Galériában Pintér Zsuzsa, akinek az életében (kezdetben óvónőként, később textilművészként) mindig jelentős szerepet játszott a művészet. A Soproni Képzőművészeti Társaság által szervezett előadást Zsuzsa személyes tapasztalataival kezdte. 

– A kisfiam hatéves korától rendszeresen migrénes rohamoktól szenvedett – mesélte a textilművész és művészetterápiás foglalkoztató. – Gyógyszeres kezelés helyett az alternatív megoldások mellett döntöttem, és beiratkoztam egy talpreflexológia tanfolyamra. Fél évig masszíroztam a kicsi lábát, a rohamok egyre ritkultak, majd teljesen megszűntek. A fiam most 37 éves, és azóta sem küzdött migrénnel.

Zsuzsa rengeteg tanfolyamot elvégzett, amíg találkozott a Katarzisz Komplex Művészetterápiával. A foglalkozásokon 6–10 fő ül körben, a vezető pedig relaxációval teremti meg azt a fajta nyugalmi állapotot, amelyben a lelki problémák, konfliktusok felszínre tudnak kerülni, hogy később feloldódjanak. A természettel való összehangolódást szépen feldíszített asztal, halk zene, az évszaknak megfelelő vers, irodalmi mű segíti elő. Ezután mindenki alkot valamit – a képzőművészet technikáinak és eszközeinek felhasználásával. Mindenki elmondja, milyen érzéseket keltett benne a másik munkája, végül pedig az alkotó meséli el, mit érzett, miközben létrehozta azt.

– A legbensőségesebb közös foglalkozások az advent időszakára esnek – folytatta Zsuzsa. – A művészetterápia eszközeivel hívjuk elő a belső fényt – a megújulás, az újjászületés szimbólumát. 

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...