Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

A jól kiválasztott szemüveg öltöztet
– A hozzánk illő keret megtalálásához érdemes szakember segítségét kérnünk – mondta Seifert Brigitta optometrista Fotó: Németh Péter

A jól kiválasztott szemüveg öltöztet

| Madarász Réka | Sztárok

Egy stílusos szemüvegkeret sokat dobhat a megjelenésünkön. A kiválasztása viszont nem mindig egyszerű, hiszen több szempontot is figyelembe kell vennünk.

A megfelelő szemüveg kiválasztásának alapja egy precíz látásvizsgálat, egy esztétikailag és optikailag is tökéletes keret, továbbá egy jó minőségű és pontosan csiszolt lencse. 

– A hozzánk illő keret megtalálásához érdemes szakember segítségét kérnünk, annak ellenére, hogy a döntést nagyban befolyásolja a divat – ajánlotta Seifert Brigitta optometrista. – A nagy méretű, sötét színű, műanyag keretek egyeduralmát hosszú évek után idén felváltották a vékony, sokszor méretesebb fémkeretek – gyakran extrémebb vagy kerek formában. Hihetetlenül népszerűek a tükrös lencsék, melyek óriási színválasztékban, sőt már fényre sötétedő és polarizált kivitelben is kaphatóak.

Pozsgai Klaudia látszerész hozzátette: egyre népszerűbbek a dioptriás napszemüvegek, így nem kell udvariatlanságot feltételeznünk arról, aki napszemüvegben beszélget velünk. A fényre sötétedő szemüvegeknek már megjelent egy olyan speciális változata is, melynek az alapszíne nem teljesen átlátszó. Ezek a lencsék elérhetőek 60 százalékos vagy átmenetes alapszínnel, amely UV-fény hatására teljesen egyenletesen, 90 százalékig besötétedik. Négy színben kapható, ideális autóvezetéshez is.

– Ha valakinek olvasáshoz már más dioptriára van szüksége, mint távolba látáshoz, akkor annak a minden élethelyzetben használható multifokális lencsét javasoljuk – hangsúlyozta Brigitta. – A számítógépes munkát végzőknek a kék fényszűrő-bevonatú lencse nyugtatja, pihenteti a szemüket, csökkenti a monitor kék fénye által kiváltott panaszaikat.

Érdekességképpen: egy nagy múltú, német lencsegyártó cég kifejlesztett egy terméket kifejezetten a biztonságos és kényelmes vezetéshez, amely szürkületben, esőben azoknak is optimális, akiknek nincs szükségük dioptriára, korrekcióra.

Kapcsolódó cikkek

Haladjon lépésenként!

Haladjon lépésenként!

2021. 01. 20. | Madarász Réka

Talán a legnépszerűbb újévi fogadalmak közé tartozik az életmódváltás: a felesleges kilóktól való megszabadulás és természetesen a rendszeres testmozgás bevezetése a mindennapjainkba.