Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A foszlós húsvéti kalács titka
Puskás Annamária és Simon Zita elkészítette a húsvét egyik hagyományos ételét, a foszlós kalácsot. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

A foszlós húsvéti kalács titka

| Madarász Réka | Sztárok

Sok háziasszonyt foglalkoztat, hogy mitől lesz fényes, foszlós a húsvéti kalács. A cukrász szakoktató és kovászüzem-tulajdonos szerint jó minőségű alapanyagok, sok türelem és még több szeretet kell hozzá.

Simon Zita a dédnagymamájától tanulta a kalácsfonást. Az örökségből szerelem lett: a fortélyokat továbbadta a fiának, a tanítványainak, most pedig már az unokái sütnek vele.

– A finom kalácshoz minőségi alapanyagokra – vajra, lisztre, termelői tojásra, tejre és kovászra – van szükség – osztotta meg velünk a tapasztalatait. – Ha élesztővel készítjük, csak begyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük és formázzuk. A kovászosnál viszont a türelem a legfontosabb: a begyúrás után minimum 12 órát ugyanis a hűtőben kell pihentetni a tésztát, ezután lehet formázni és keleszteni.

Mindkét változatra igaz, hogy a megkelt tésztát nem szabad túldolgozni. Zita minden egyes terméket ugyanazzal a szeretettel készít el. Azt szokta mondani a tanítványainak, hogy a tésztával bánjanak ugyanazzal a törődéssel, mint a párjukkal.

– A kalács attól lesz szép fényes, hogy kétszer kenjük meg egész tojással – folytatta a cukrász szakoktató. – Miután először megkentük, hagyjuk kelni a tésztát, jöhet a következő kör: kenés, majd ismét a kelesztés, és már mehet is a tészta a 185–190 fokos sütőbe. Ha azt vesszük észre, hogy a kalács teteje elkezd barnulni, tegyünk rá papírlapot, hogy ne süljön tovább. Miután kivettük a sütőből, még forrón kenjük be vaníliás cukor, méz, vaj és tej felforralt keverékével.

Azoknak, akik élesztővel készítik a kalácsot, Zita azt javasolja, hogy a kimért cukorból egy kávéskanállal keverjék folyósra az élesztőt, öntsék fel fél decivel a kimért langyos tejből, és szórják meg a tetejét liszttel.

Egy remek recept (2 db 35 dkg-os) élesztős kalácshoz: 500 g liszt, 165 g tej, 50 g élesztő, 100 g porcukor, 80 g vaj, csipet só, 2 db tojássárga, 1 tojás a kenéshez, ízesítés: vaníliás cukor, citromhéj

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

30 év: St. Martin jubileuma

30 év: St. Martin jubileuma

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Sopronhoz sok szállal kötődik a pályája harmincadik évfordulóját ünneplő St. Martin. A világhírű szaxofon- és pánsípművész, zeneszerző, Szentmártoni I...