Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A csizmavásárlás nem egyszerű...
A vékony lábformát erősítheti, formázhatja a díszítés, a csat, a ráncolás, a bátrabb színválasztás. Fotóillusztráció

A csizmavásárlás nem egyszerű...

| Madarász Réka | Sztárok

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik – gondolva a hidegebb napokra – csizmát szeretnének beszerezni maguknak, és a lábuk nem „konfekcióméretű”. De persze mindenre van megoldás.

Úgy tűnik, a gyártók nem gondolnak sem az átlagnál vékonyabb, sem a vastagabb vádlival rendelkezőkre, számunkra ugyanis valóságos tortúra a csizmavásárlás. Jó hír lehet számukra, hogy egy jó bőrdíszműves csodákra képes.

– Az, hogy lehet-e szűkíteni vagy bővíteni egy csizma szárát, függ többek között a bőr minőségétől, de például a vádli méretétől is – tudtuk meg Wahnhall István soproni bőrdíszművestől. – Egy férfi vendégemnek például azért nem tudtam elvállalni a csizmája átalakítását, mert a két lábszára eltérő szélességű volt. Ha egy darab pedig túl van díszítve, akkor az a probléma, hogy az átalakítás után nem biztos, hogy érvényesül a minta.

Összességében úgy látja a szakember, hogy kis változtatásokat ugyan meg lehet valósítani, de a szabványtól való eltérés más végeredménnyel jár, ami az esztétikum rovására mehet.

Az átalakítás nem olcsó mulatság, így aki mindezt nem szeretné vállalni, kísérletezhet a harisnyacsizmákkal, megpróbálhatja lábszárvédővel viselni a csizmát, és a most különösen divatos bokacsizma is remekül mutat szoknyával vagy nadrággal. A vékony lábformát erősítheti, formázhatja a díszítés, a csat, a ráncolás, a bátrabb színválasztás. Ilyen esetben sem a túl szoros, sem a túl laza megoldások nem ideálisak. Előbbi hangsúlyozza a vékonyságot, utóbbi pedig gumicsizma hatású. Ha erős a láb, a vádli, nem előnyös egy vádliig érő, egy elütő színű vagy egy feszülős csizma. Kerüljük a „lezuhanó” csizmaszárakat is, nem keltenek szép látványt ugyanis, amikor az anyag rétegekben összegyűlik a bokán.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...