Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A bőrproblémák lelki okai
Grubich Eszter kozmetikus munka közben Fotó: Griechisch Tamás

A bőrproblémák lelki okai

| Madarász Réka | Sztárok

Egyre elfogadottabb az a nézet, mely szerint a bőrproblémák hátterében lelki okok húzódnak meg. Grubich Eszter kozmetikus folyamatosan képzi magát, és a tapasztalatait hatékonyan tudja alkalmazni a vendégei kezelése közben.

Eszti két éve ismerkedett meg a biologikával vagy új medicinával. A természettudományos alapokon nyugvó megközelítés szerint minden egyes szervi elváltozás alapja egy korábbi lelki konfliktus, érzelmi megrázkódtatás, amelynek következményei egyidejűleg jelentkeznek mind a három szinten: a lélekben, az agyban és a szerven. Vagyis, ha a konfliktust megoldjuk vagy magától megoldódik, akkor a probléma is megszűnik.  

– Sokszor a vendégeimnek nem is kell szinte semmit mondaniuk magukról, a tünet alapján tudok következtetni annak az elváltozásnak a lelki háttérére, ami a legnagyobb gondot okozza nekik – mesélte Grubich Eszter. – A pattanások kialakulásának oka lehet például az, hogy valaki megcsúfoltatva érzi magát, szégyelli, ahogy kinéz. Ha valakit kinevetnek, kiközösítenek az iskolában, azt az agy sértésként érzékelheti, amelynek hatására a faggyúmirigyek fokozott faggyútermelésbe kezdenek, ezzel segítve elő a „cikizések” lepattanását.

A pubertás kor azért is különösen kritikus, mert ekkor fejlődik ki az énkép, ilyenkor a tinédzserek rendkívül sérülékenyek. Érdemes megnézni az integritást érintő kérdéseket is: ki az, aki betolakszik az intim szférájukba. Az elváltozás egyfajta ördögi kört hoz létre: az érintett szégyelli a pattanásokat, és ezzel tovább ront a helyzetén.

– A másik gyakori bőrprobléma a rozacea, aminek kialakulását szintén kiválthatja az, hogy a külső támadások kivédése érdekében a bőr megvastagszik, ezáltal téve magát ellenállóbbá – tette hozzá a kozmetikus. – Szerencsére mind a pattanások, mind a rozacea kezelésére remek kozmetikai gépek és eljárások állnak rendelkezésünkre, mint például a plazma, a bioptronlámpa és más elekrokozmetikai eszközök.

További információk a www.ujmedicina.hu internetes oldalon olvashatóak.

Kapcsolódó cikkek

A színek pszichológiája

A színek pszichológiája

2024. 04. 10. | Madarász Réka

Nem is gondolnánk, hogy a színek milyen óriási szerepet játszanak az életünkben. A színválasztásaink tükrözik az élethez való hozzáállásunkat is. Az á...