Várják az Euroliga-meccseket

| Rázó László

Felfokozott várakozással tekint az Euroliga-mérkőzések elé a Sopron Basket szakmai stábja. Mindenki gőzerővel készül, hogy a lehető legjobb eredményeket érje el a soproni csapat.

Mint arról a lapunkban többször is beszámoltunk („Buborékban az Euroliga”, Soproni Téma, 2020. szeptember 23.), november 29-től hét napon át Euroliga-csoportmérkőzéseket rendeznek városunkban. A Sopron Basket a D-csoportban a Galatasaray, a Bourges és a Basket Landes ellen játszhat.

Gáspár Dávid vezetőedző hangsúlyozta: igazi kihívásnak tekintik a találkozókat, amelyeken azzal együtt is szeretnék kihasználni a hazai pálya előnyeit, hogy nézők nem lehetnek jelen az összecsapásokon.

– Nagyon bízom abban, hogy meghatározó, rutinos játékosaink egészségügyi állapota megfelelő lesz, a terhelhetőségük javulni fog – nyilatkozta Gáspár Dávid. – Ezen a szinten a tapasztalt kosárlabdázóké lesz a főszerep, több feladat hárul majd rájuk, mint egy bajnoki találkozón, nem beszélve arról, hogy hat nap alatt három mérkőzést játszunk. Ebben a helyzetben a taktikai felkészülésre rendkívül kevés idő jutott, ezért egy előkészítő munkát végeztünk annak érdekében, hogy minden ellenfelünkkel szemben megfelelő taktikával lépjünk pályára.

Fegyverneky Zsófia is nagyon készül az Euroliga soproni mérkőzéseire. A rutinos játékos csapattársaihoz hasonlóan túlesett a koronavírus-fertőzésen, elmondása szerint enyhe tünetei voltak csak, viszont sok vasat veszített. Emiatt most elsődleges feladata, hogy megfelelő erőállapotban kerüljön a HUB (angolul csomópontot jelent – a szerk.) összecsapásaira.

– Komoly sorozatterhelés lesz a soproni négyes csoportmérkőzés – mondta a Sopron Basket csapatkapitánya. – Az első meccsünk után lesz egy pihenőnap, de utána két egymást követő napon is pályára lépünk. Ez a jelenlegi helyzetben még komolyabb erőpróbát jelent, hiszen sok időn keresztül nem tudtunk edzeni, vagy hiányos volt a csapat létszáma.

Fegyverneky Zsófia szerint az esélyekről nehéz beszélni, hiszen csak a múlt héten tudtak olyan tréningeken részt venni, ahol négy a négy vagy esetleg öt az öt ellen gyakoroltak. Elmondása szerint emiatt közelében sincsenek a legjobb tudásuknak a játékosok, így a HUB kezdetéig minden napot arra kell felhasználni, hogy minél inkább formába lendüljenek.

– Csak az első meccsen fog kiderülni, hogy ez a fajta felkészülés, formába hozás mennyire sikerült – tette hozzá a játékos. – Sajnálom, hogy szurkolóink nem lehetnek majd velünk, de bízom benne, hogy a tévében sokan követik a mérkőzéseinket, szeretnénk ezeken a meccseken is örömet okozni nekik. A lebonyolítás buborékban, a külvilág teljes kizárásával történik, a csapat több napra a Hotel Sopronba költözik, olyan lesz, mintha edzőtáborban lennénk. Ugyanakkor ezt a kis kellemetlenséget szívesen elviseljük, hiszen kosárlabdázhatunk, mérkőzéseket játszhatunk az Euroligában, ez pedig a jelenlegi helyzetben óriási dolognak számít.

Győzelmekkel hangoltak

Múlt héten hosszabb szünet után ismét pályára lépett a Sopron Basket női kosárlabdacsapata. Gáspár Dávid együttese egy idegenbeli és két hazai mérkőzést vívott meg – mindhármat sikerrel. Zalaegerszegen óriási kosáresőt zúdítottak a hazaiakra a vendégjátékosok, a csapat meg sem állt száznégy pontig. A végeredmény: ZTE NKK – Sopron Basket: 47–104.

Múlt szerdán aztán hazai pályán is parkettre léphetett az együttes. Az ELTE BEAC Újbuda elleni találkozó első negyedében a szokásosnál több pontot engedett ellenfelének a soproni csapat, ezt követően aztán a támadás mellett összeállt a védekezés is. Sopron Basket – ELTE BEAC Újbuda: 86–55.

Szombaton aztán következett a Diósgyőr elleni rangadó, ami azonban csak a nevében volt az: két negyed után gyakorlatilag eldőlt a találkozó, jelentős soproni előny alakult ki. A végeredmény: Sopron Basket – Aluinvent DVTK: 82–62.

Erősítés magas poszton

A Sopron Basket felnőtt keretének játékosai átestek a koronavírus-fertőzésen, és vissza is térhettek a pályára. Egy kivétel van: Határ Bernadett, aki a fertőzés után kialakult szövődmények miatt még több hétig nem állhat a szakmai stáb rendelkezésére. A center pótlására a klub megtalálta a megoldást: múlt héten jelentették be, hogy az Euroliga-mérkőzésekre szerződtették az amerikai Glory Johnsont, aki montenegrói útlevéllel is rendelkezik. A kontraktus kizárólag a Sopronban lejátszott Euroliga-meccsekre szól.

A Sopron Basket Euroliga-mérkőzései (helyszín: Novomatic-aréna):

December 1., kedd 18 óra: Bourges Basket – Sopron Basket

December 3., csütörtök 18 óra: Sopron Basket – Galatasaray

December 4., péntek, 16.30: Basket Landes – Sopron Basket

Teljes verzió