Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Válogatás a korabeli soproni sajtóból

Válogatás a korabeli soproni sajtóból

| Sport

Tallózó.

1960

Győzelem az utolsó pillanatban 

SVSE – Nagykanizsai Bányász 1:0. Az erősen felázott talajú Rákóczi-pálya helyett a Postás sporttelepen rendezték meg a mérkőzést. Az SVSE így állt fel: Kormos – Rátz, Ferencz, Sift – Polgár, Király – Csete, Rajnai, Ferling, Kiss, Szabó rohamoztak. A 10. percben Kiss, Szabó, Király, Kiss összjáték után az utóbbi nagy lövését védte a vendégek kapusa, majd Ferling az ötösről lőtt mellé, ezt követően Rajnai találta el a kapufát. A szünet után nagy akarattal kezdett az SVSE, de szinte semmi sem sikerült az együttesnek. A 13. percben Ferling lövése a kapufa tövén csattant, majd Kiss és Szabó lövését védte bravúrosan a kanizsai kapus. A vendégek jóformán alig jöttek át a félvonalon, állandóan az SVSE rohamozott, ennek ellenére csak a 87. percben tudták bevenni Csete fejesgóljával a kanizsai kaput. (Kisalföld)

A soproni Haydn-kert

Sopron lázasan készülődik a június 28-től július 17-ig tartó Soproni Ünnepi Hetekre. Sopron belvárosában, az egykori Esterházy-palota udvari tetőteraszán ez alkalommal nyitják meg a 600–800 hallgató befogadására alkalmas Haydn-kertet. Maga a Haydn-kert a régi várfalhoz épült és pedig olyképpen, hogy az évszázados lőállásokat feltöltötték. A megnyitó est műsorában a Soproni Zeneiskola növendékei korhű kosztümökben muzsikálnak majd. A jövőben majd hetenként Sopron ismert és jó nevű kvartettje is koncerteznek itt, mondotta dr. Faller Jenő egyetemi docens, a Központi Bányászati Múzeum igazgatója. (Film, Színház, Muzsika)

1940

Előadás a soproni iparos szövetségben 

Horváth István, a soproni ipartestület elnöke figyelemmel kísért előadást tartott az ottani iparos körben. Előadásában az IPOK értékes munkásságát méltatta, majd rámutatott arra, hogy a központ előterjesztései a kormányzatnál tárgyalás alatt állanak. Szólott ezután az iparos nyugdíj fontosságáról. Ezután Friedrich Nándor adóhivatali főnök tartott előadást. Az előadáson megjelent Székely Géza kamarai elnök is, aki pár időszerű kézművesipari kérdést ismertetett. (Ipartestületek Lapja)

Meghalt Magyarország legfiatalabb asszonya

Két évvel ezelőtt a világsajtót az a hír járta be, hogy egy tizenhárom éves francia leány különleges engedéllyel férjhez ment, és így ő lett Európa legifjabb asszonya. Pedig ez a jelző nem illette meg, mert Sopronban is volt egy tizenhárom esztendős leány, aki ugyanebben az évben ment férjhez, és ezzel megszerezte a Magyarország legfiatalabb asszonya címet. A soproni fiatalasszonyt Szabó Lászlónénak hívták, aki most, 15 éves korában, második gyermeke születése előtt halt meg. (Friss Újság)

1920

Hűségeskü Széchenyi sírjánál 

A soproni női misszió egyesületek és a leánycsoportok június 29-én, Péter és Pál napján zarándokutat terveznek Nagycenkre, a legnagyobb magyar, Széchenyi István sírjához. A nők legnagyobbrészt magyar ruhákban jelennek majd meg. A zarándoklás célja: hitvallás a magyar haza mellett. Itt fog felesküdni Magyarország integritására és annak minden életen és halálon keresztül való megvédésére Nyugat-Magyarország népe, anyanyelvre való tekintet nélkül. Előbb népgyűlés lesz, majd lóverseny, amelyre már öt község legényei neveztek. (Kis Újság)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...