Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vadregényes tájakon
A futó gyerekek 500 és 1500 méteres, a felnőttek és a túrázók 5,9 és 10,7, valamint 25,9 kilométeres pályán indulhattak az idei Sopron trailen Fotó: Németh Péter

agy siker volt az Icebug Sopron Trail futóverseny és túra

Vadregényes tájakon

| Munkatársunktól | Sport

Körülbelül 500-an vettek részt a hétvégi Sopron trail terepfutóversenyen és túrán. A rendezvényt negyedik alkalommal szervezték meg – a rajt és a cél Brennberg­bányán volt, de a sportolók bejárták a Soproni-hegység legszebb és legvadregényesebb részeit is.

Több száz gyerek és felnőtt gyülekezett szombaton reggel Brennbergbánya Fő terén, innen rajtoltak el a 2018-as Sopron trail résztvevői. A futó gyerekek 500 és 1500 méteres, a felnőttek és a túrázók 5,9 és 10,7, valamint 25,9 kilométeres pályán indulhattak.


– Az egész úgy indult, hogy elvégeztem egy tájfutó versenybírói képzést, így az egyesületben felkértek, hogy szervezzek egy versenyt – mesélte Takács Tibor főszervező. – Úgy gondoltam, hogy a tájfutóverseny megszervezéséhez még nincs elég tapasztalatom, ezért inkább nekiláttam egy terepfutó versenynek. Szerencsém volt, mert akiknek elmeséltem az ötletemet, azok támogattak, illetve már ők is régóta gondolkodtak terepfutóverseny megszervezésén, így hamar összejött az a 8–10 fős mag, akik évről évre részt vesznek a Sopron trail rendezésében.


Természetesen a főszervezők mellett rengeteg segítőre, önkéntesre is szükség van, idén közel 60 ember vett részt a rendezvény lebonyolításában, de a verseny rendezői közé tartozik Sopron Város Polgármesteri Hivatal Sportfelügyeleti Csoportja, a SMAFC Tájfutó Szakosztálya, illetve a Sopron Trail közösség. A rendezvény fővédnöke dr. Simon István alpolgármester, védnöke Táp Lászlóné, a részönkormányzat elnöke.


Az idei évben az eddigieknél nagyobb figyelmet kaptak a túrázók, illetve a fiatalok. Fontos célja volt a szervezőknek az ifjúság megszólítása, kimozdítása a négy fal közül. A futás és túrázás mellett a tájfutó labirintusban bárki kipróbálhatta, hogy hogyan tud térképpel tájékozódni, a védőnők pedig megmérték a hozzájuk fordulók vérnyomását, vércukorszintjét, testzsírszázalékát.


– Remélem, hogy idén is mindenki jó élményekkel tért haza – folytatta Takács Tibor. – A pályánk a Soproni-hegység legszebb részén halad, a 10,7 kilométeres kört már a hétköznapokon is használják a futók, túrázók, ezért a távlati céljaink között szerepel ennek a kijelölése. Még a támogatókat kell megtalálni, illetve az engedélyeket beszerezni. Emellett szeretnénk a közeljövőben (a már megszokottak mellett) egy ultratávot (42 kilométernél hosszabb) is indítani a versenyen.

Kapcsolódó cikkek