Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Történelmi vb-meccsek Sopronban
Az első soproni világbajnoki vízilabdameccsen Új-Zéland csapott össze Brazíliával. A mérkőzést az új-zélandi együttes nyerte. Fotó: Filep István

Június 25-én 18 órától rendezik a soproni „csúcsmeccset”, az olasz–spanyol rangadót

Történelmi vb-meccsek Sopronban

| Rázó László | Sport

Múlt pénteken rajtolt a budapesti FINA világbajnokság – hétfőtől pedig városunk is csatlakozott a rendező helyszínek közé. A vizes vb-n június 18. és július 3. között öt sportágban, összesen 74 versenyszámban hirdetnek világbajnokot.

Büszkén olvashattuk, hogy mind női, mind pedig férfi vízilabdában az új Lőver uszoda lesz a helyszíne a „C” csoport küzdelmeinek. Hétfőn a hölgyek csoportjával kezdték a mérkőzések sorát, a történelmi, első soproni találkozón Új-Zéland csapott össze Brazíliával.

Azonban addig el is kellett jutni, hogy a Lőver uszodában világbajnoki mérkőzést rendezzenek. Év elején jelentették be, hogy Budapest mellett vidéki helyszínek is bekapcsolódnak a világbajnokság megrendezésébe. Sopronban két négyes csoport küzdelmeit láthatjuk mind a hölgyeknél, mind pedig a férfiaknál. Hétfőn, szerdán és pénteken női, kedden, csütörtökön és szombaton pedig férfimérkőzéseket rendeznek.

A Lőver uszoda június 10-én zárt be, utána felkészítették a létesítményt arra, hogy megrendezhessék a vb-mérkőzéseket. Az egyik leglátványosabb munkafolyamat az volt, amelynek során lesötétítették a medenceteret. Erre azért volt szükség, hogy a fény ne csillogjon a vízen, így tökéletesen lehessen élvezni a televíziós közvetítések képeit. Az 1300 férőhelyes uszodában a kilátogató szurkolók is mindent tökéletesen látni fognak: erről egy 120 négyzetméteres LED-fal gondoskodik.

Az uszoda területén rengeteg sátor épült, ezeknek különböző funkciójuk van: a kinti medencében edző csapatok számára öltözőt jelent, emellett catering, vagy épp az önkéntes szervezők számára felállított sátor is készült.

Az, hogy mekkora jelentőségű sporteseményről van szó, a szervezők száma is jelzi: százhúsz fős stáb végzi a szükséges szervezési munkálatokat, mellettük harmincöt önkéntes is gondoskodik arról, hogy a történelmi, soproni vízipólómeccseken minden tökéletesen és flottul működjön.

Végül néhány szó az esélyekről: a hölgyek mezőnyében talán Ausztrália az a csapat, amelynek komolyabb esélye van beleszólni akár az érmes helyezésekbe is. A férfiak mezőnyében viszont két nagyágyú is Sopronban mérkőzik: Olaszország és Spanyolország férfi vízilabda-válogatottja egyaránt képes arra, hogy akár a végső győzelmet is megszerezze. Június 25-én, szombaton 18 órától rendezik a soproni „csúcsmeccset”, az olasz–spanyol rangadót, várhatóan ez a mérkőzés dönt arról, hogy melyik együttes nyeri a soproni, azaz „C” csoport küzdelmeit.

Kapcsolódó cikkek